Ulla Svensson driver tillsammans med sin man en blomsterhandel i en förort till Stockholm. Foto: TT

Blomsterhandeln betalar mer bolagsskatt än storbolagen

Uppdaterad
Publicerad

– Helt horribelt. Det säger småföretagaren Ulla Svensson när hon får reda på att hon och hennes man betalar mer i bolagsskatt för sitt lilla företag än vad många av de största företagen gör i Sverige.

Ulla Svensson driver tillsammans med sin man en blomsterhandel i en förort till Stockholm. Och det är inte lätt att vara småföretagare.

– Det är tufft på grund av de långa dagarna och vi börjar tidigt på morgonen. Och sedan är det tufft med alla avgifter som man har och skatter och hyror. Det är inte så lätt, säger Ulla Svensson i en intervju med SVT

Skatteverket har ökat kontrollerna

De senaste åren har Skatteverket dessutom ökat kontrollerna: lämnar personalen inte kvitto till kunderna kan Skatteverket kräva 10 000 kronor i straffavgift.

– Vi är tvungna att ge ut kvitton, berättar Ulla Svensson. Gör vi inte det riskerar vi att få straffavgifter.  Även om folk inte vill ha kvitton utan springer iväg så är dem på oss och tycker att det ska vi lämna ändå. Så det är tufft.

Flera gånger har Skatteverket varit på besök.

–De kommer ofta när det är som mest att göra, säger Ulla Svensson. Då är det svårt. Vi tvingas att be kunderna att vänta medan de ska slå ut kassan och räkna. Det tar ju sin tid. Folk tycker ju att det är lite konstigt.

Men Skatteverket har inte hittat något. För på T-blommor har ägarna ordning på räkenskaperna. Och efter många års slit tjänar de pengar på sin blomsterhandel.

– Vinsten är så där med tanke på alla de timmar vi lägger ner, säger Ulla Svensson.

Men du måste ändå betala bolagsskatt?

–Ja det måste vi, säger Ulla Svensson.

Betalar mer skatt än storbolagen

Därmed betalar T-blommor mer i skatt än vad några av Sveriges största företag gör. Enligt SVT granskning av deklarationerna för år 2014, de senaste som blivit offentliga, betalar åtta av 20 Sveriges största företag ingenting eller mycket lite i bolagsskatt trots att de redovisar stora vinster för sina aktieägare.

Ulla Svensson blir förvånad när hon får veta att hon betalar mer i bolagsskatt än Volvo, Electrolux, SKF och många andra av de största bolagen.

– Det har jag ingen aning om. Det låter ju inte klokt. Vi är ju små medan de är enormt stora. De ska ju betala ordentligt med skatt tycker man. Det förstår jag inte hur det kan komma sig att de kan klara sig undan det.

”Inte okej”

Det finns internationella studier som visar att de stora multinationella företagen i genomsnitt betalar mycket mindre i bolagsskatt än små- och medelstora företag, som står för större delen av den inbetalda bolagsskatten.

– Det verkar helt horribelt faktiskt, säger Ulla Svensson. Det är absolut inte okej. Vi ska inte betala mer än vad de större bolagen gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet