Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Volvo lovar att betala skatt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största koncern AB Volvo tillhör nolltaxerarna. Men nu lovar bolagets nye VD att bolaget i år börjar att betala bolagskatt i Sverige.

Volvo är inte vilket bolag som helst. Det är Sveriges största koncern och tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer. Och nu när SVT gått i igenom hur mycket de 20 största företagen betalar i skatt för år 2014.

För Volvo handlar det om att man kan utnyttja gamla förlustavdrag som uppkom under ett enda år 2009. Då när finanskrisen slog till gjorde Volvo en förlust på 17 miljarder kronor i Sverige  där en stor del beror på att förluster från runt om i världen flyttades till den svenska verksamheten. Sedan dess har bolaget inte betalt någon bolagsskatt utan använt de ihopsamlade förlustavdragen. År 2014 fanns det fortfarande kvar 8,8 miljarder i förluster som kan kvittas mot framtida vinster.

– Vi använder  förlusterna för att göra avdrag enligt gängse regelverk, säger Volvos nye VD Martin Lundstedt.  Det är inget konstigt med det.

”Vi betalar där vi genererar vinster”

Martin Lundstedt  kommer från Scania som också tillverkar lastbilar i Sverige . Och det finns en stor skillnad mellan bolagen. Scania har till skillnad från Volvo alltid betalt bolagsskatt i Sverige. Vad beror det här på?

– Man ska komma i håg att under de här perioderna har Scania under en större del haft en högre lönsamhet inte minst då det gäller den svenska verksamheten, säger Martin Lundstedt. På det sättet blir effekten att skatterna hamnar på den här nivån

Men den nye chefen på Volvo signalerar nu att en förändring är på gång. Så här svarar han på frågan om han vill införa en ny skattekultur på Volvo?

– Vi betalar skatter där vi genererar vinster och förövrigt kommer det att innebära att vi betalar bolagskatt i Sverige i år.  Så jag tycker att vi har en bra skattekultur.

Och Volvo har under våren gjort de första skatteinbetalningarna på många år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet