Vd Magnus Groth när han presenterade SCA:s kvartalsrapport i Stockholm. Foto: TT

SCA har inte betalt bolagsskatt på tio år 

Uppdaterad
Publicerad

Skogs- och hygienföretaget SCA har inte betalt någon bolagsskatt i Sverige sedan år 2006. Det visar SVT:s granskning av hur mycket svenska storföretag betalar i bolagsskatt. 

När SVT gått i genom de 20 största koncernerna i Sverige visar det sig att åtta av bolagen inte betalat något eller mycket lite bolagsskatt för år 2014. Ett av dem är skogs- och hygienföretaget SCA som även var nolltaxerare när SVT gjorde samma granskning för fyra år sedan. 

Och så här svarar SCA:s vd Magnus Roth på frågan om bolaget satt i system att inte betala någon bolagsskatt i Sverige:

– Det har vi inte absolut inte. Vi följer den skattelagstiftning som finns, säger han i en intervju med SVT.

SCA krävs på en miljard

I våras kunde SVT avslöja att bolaget förlorat ett stort skattemål i förvaltningsrätten. SCA hade sålt sitt finansbolag till sig själva för hela 48 miljarder kronor vilket lett till mycket stora avdrag inom koncernen. Men skatteverket menar att det handlat om ett skatteupplägg och har alltså fått rätt i domstol. Därmed krävs bolaget på över en miljard kronor i skatt för perioden 2008 till 2013. 

Enligt SCA:s informationsavdelning är det allmänt så att stora multinationella företag betalar låg eller ingen bolagsskatt i Sverige.

”Bidrar till samhället”

SCA påpekar också att bolaget gjort mycket stora investeringar. Förutom internaffären där man köpte sitt eget finansbolag för 48 miljarder kronor år 2004 har bolaget sedan år 2007 investerat över 18 miljarder kronor i den svenska verksamheten 

Slutligen pekar informationsavdelningen på att den förmånliga skattesituationen för multinationella bolag innebär att bolagen exempelvis har kvar sin forskning och utveckling och huvudkontor i Sverige som på andra sätt bidrar till samhället.

Har inte betalt skatt på tio år

Detta är enligt SCA förklaringen till varför bolaget är nolltaxerare. Och det är nu så länge sedan som bolaget betalade bolagsskatt i Sverige att den nuvarande vd:n i intervjun med SVT inte kan besvara frågan. 

– Det vet jag inte, svarar Magnus Groth. 

Kan du ta reda på det? 

– Självklart. 

Men det tog flera månader för SCA:s informationsavdelning att få fram resultatet. År 2006 var det år som SCA senast betalade bolagsskatt i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet