Svensk BNP minskade med 2,8 procent 2020 jämfört med 2019. Foto: TT

BNP sjönk med 2,8 procent under helåret 2020

Publicerad

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, krympte med 0,2 procent under fjärde kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande period 2019 minskade BNP med 2,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Hushållens konsumtion minskade med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen var oförändrad. Exporten ökade med 4,5 procent och importen steg med 3,0 procent.

Under tredje kvartalet så växte BNP med 6,4 procent jämfört med kvartalet före och minskade med 2,4 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Ned 2,8 procent på helåret

Helåret 2020 minskade BNP med 2,8 procent jämfört med helåret 2019, skriver SCB i ett pressmeddelande.

”Under januari-december 2020 minskade varuexporten med 6 procent i värde och 1 procent i volym jämfört med samma period året innan. Samtidigt minskade varuimporten med 9 procent i värde och 4 procent i volym”, det framgår också i SCB:s pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.