Magdalena Andersson presenterar nya stödåtgärder för företag: ”Hög risk för tredje våg”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar nu nya krisåtgärder för företagen. Anledningen är den höga risken för en tredje våg av covid-19-smittspridning.

Nedstängningsstödet, som först var planerat att gälla enbart fasta kostnader, ska även omfatta lönekostnader.

Det beskedet gav Magdalena Andersson (S) och Ibrahim Baylan (S) under en digital pressträff på tisdagen.

Coronapandemin

– Det senaste året har vi gjort väldigt stora insatser för att rädda jobb i form av olika stöd till arbetsgivare. De har gjort stor skillnad och aldrig tidigare har skattebetalarna räddat så många jobb i den privata sektorn, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg, samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Många företagare har det tufft och har haft det tufft en längre tid.

Flera krisstöd förlängs

Förutom det nya nedstängningsstödet förlänger regeringen även flera andra krisstöd under april. Det handlar bland annat om att företag kan korttidspermittera, att de kan få extra tid på sig att göra skatteinbetalningar samt ansöka om omsättnings- och omställningsstöd.

– Samtidigt ser vi ljuset i tunneln i form av vaccin, säger Magdalena Andersson.

Svensk ekonomi växte med 0,5 procent under det fjärde kvartalet 2020, vilket var starkare än väntat.

– Det är framför allt industriproduktionen som bidragit till de positiva siffrorna, tittar man på tjänstebranscherna är återhämtningen inte lika bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet