En bit av Stockholms redan dyraste område, Östermalm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bopriserna i Stockholm stiger

Uppdaterad
Publicerad

I juli månad föll de svenska bopriserna, enligt siffror från analysföretaget Valueguard. Under den första halvan av augusti kan trenden ha vänt igen – åtminstone i Stockholm.

I juli sjönk priserna för bostadsrätter med 3,5 procent och villapriserna med 2,8 procent. Under de första två veckorna i augusti steg priserna för bostadsrätter i Stockholm med 1,4 procent jämfört med hela juli.

– Det här skulle kunna vara en första signal om att vi långsamt närmar vi oss en bättre balans mellan utbud och efterfrågan, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige i ett pressmeddelande.

Ida Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tror dock att lyftet blir kortvarigt med tanke på inflationen och stigande räntor.

– Vi ska komma ihåg att detta är en mindre höjning från en lång tids nedåtgående trend. Jag ser inte detta som en början på en uppgång utan snarare en mindre korrektion, säger hon till Svenska Dagbladet.

I Göteborg fortsätter priserna att sjunka: där föll  bostadspriserna 0,7 procent under första halvan av augusti. I juli föll bostadsrättspriserna med 3,0 procent i juli och villapriserna med 2,3 procent.

Malmös bostadsrätter sjönk med 2,5 procent och villapriserna med 3,8 procent.

– Det har varit en kraftig nedgång under sommaren och det fortsätter vara ett mycket osäkert läge. Både köpare och säljare är väldigt avvaktande och det påverkar givetvis priser, men också antalet affärer, säger Fredrik Kullman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud efter KI:s senaste prognos. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.