Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sälj inte i panik”. Se privat- och sparekonomerna tips för att lägga upp vardagsekonomin. Foto: Karin Fallenius/Sara Cosar/SVT

Novus: Många oroade över inflationen och ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Tre fjärdedelar av svenskarna oroar sig för inflationens inverkan på Sveriges ekonomi, enligt en ny undersökning som Novus har gjort. Starkast oro upplever de som bor i de södra delarna av landet.

– Den tydligaste kopplingen till inflationen är ju elpriserna, eftersom de har varit så höga nu – framför allt i södra Sverige, säger Torbjörn Sjöström, VD för Novus.

Hela 75 procent av svenskarna är ganska eller mycket oroliga för inflationens påverkan på Sveriges ekonomi. Det framkommer i en undersökning som företaget Novus har gjort. Bland de som bor i södra Sverige ligger siffran på 87 procent.

De tillfrågade fick även svara på hur oroliga de är för inflationens påverkan på privatekonomin. Där uppgav 63 procent att de är ganska eller mycket oroliga.

SD:s väljare oroar sig mest

Den grupp som uttrycker mest oro är kvinnor mellan åldrarna 30 och 49. Även låginkomsttagare, LO-medlemmar och personer som bor i hyresrätt är grupper sticker ut med höga procent.

När det kommer till partitillhörighet är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets väljare de som är minst oroliga för inflationens påverkan på landets ekonomi. Sverigedemokraternas väljare har högst siffror – bland dem uppgav 84 procent att de är ganska eller mycket oroliga.

– Det är egentligen en röd tråd, att man går till Sverigedemokraterna för att man är orolig för sin egen situation och sin egen utveckling, säger Novus VD Torbjörn Sjöström.

• Undersökningen genomfördes via webbintervjuer mellan den 11 och 17 augusti 2022.

• Drygt 1 000 personer mellan 18 och 79 år svarade på undersökningen.

• Frågorna som ställdes var:

1. Hur pass orolig är du för inflationens påverkan på din privatekonomi?
2. Hur pass orolig är du för inflationens påverkan på Sveriges ekonomi?

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer