Foto: TT

Amortering äter upp räntesänkning

Uppdaterad
Publicerad

Bolåneräntorna har fallit rejält under sommaren och prutmånen är stor, visar nya siffror.

Men för många kan det vara en klen tröst när amorteringsskruvarna nu dras åt.

Bolåneräntorna har sjunkit rejält under sommaren, påhejade av Riksbankens sänkning av styrräntan i början av juli. Mellan juni och augusti har snitträntan på nya bolån sjunkit med 0,22 procentenheter, från 2,37 procent till 2,15 procent, enligt SCB. För miljonlånet blir det 200 kronor lägre i månaden, exklusive skatteeffekten. Senast räntorna låg på samma låga nivå var i maj 2010.

För det vanligaste lånet, med tre månaders bindningstid, har räntan fallit ungefär lika mycket till 2,11 procent, enligt SCB:s mätning av de faktiska avtalen. Och det är långt under bankernas annonserade listpriser på sina sajter.

Den svenska lånefesten

Irriterar många

Alla storbanker har listpriser som ligger mellan 2,42 och 2,44 procent för ett tremånaderslån.

Förhandlingsutrymmet, rabatten, ligger således i genomsnitt strax över 0,30 procentenheter. Och det här är något som irriterar många, bland andra Finansinspektionen som nu tänker tvinga bankerna att redovisa hur de faktiska bolåneavtalen ser ut. Därigenom ska kunderna veta vad de bör betala och inte vara hänvisade till oriktiga prislistor.

Men även om räntorna ligger på historiskt sett låga nivåer stramas hushållens marginaler åt med hårdare amorteringskrav, speciellt för de högbelånade. Det har redan börjat och de finansiella myndigheterna och politikerna hotar med mer senare i höst för att dämpa hushållens skuldsättning.

Andelen ökar

I somras skärpte bankföreningen och därmed även bankerna sin rekommendation för hur mycket kunderna ska amortera. Tidigare skulle den del av ett bolån som överstiger 75 procent av bostadens värde amorteras ner på 10-15 år. Den nya gränsen är 70 procent. Det kan handla om flera tusenlappar mer i månaden för den som har lån som överstiger 70 procent av bostadens värde.

– Vi ser också att andelen som amorterar har ökat, i dag amorterar cirka 70 procent av våra kunder jämfört med 50 procent för tio år sedan. Finns självklart en och annan som tycker att det blir kostsamt när amorteringar läggs på, säger Karin Hellgren, PR-chef på SBAB.

Fakta/Skärpta krav

  • Bankföreningen skärpte i somras sin rekommendation när det gäller amortering. Tidigare skulle den del av ett bolån som överstiger 75 procent av bostadens värde amorteras ner på 10-15 år. Den nya gränsen är 70 procent.
  • Rekommendationen säger också att alla nya bolånekunder ska få en individuell amorteringsplan från banken. Det betyder i praktiken att banken kan göra avsteg, med skärpta eller lindrigare villkor, från rekommendationen om det finns skäl.
  • Enligt Finansinspektionens siffror från i våras amorterar 9 av 10 hushåll med en belåningsgrad över 75 procent. För lån med en belåningsgrad mellan 76 och 85 procent var amorteringstiden 12-13 år. Fyra av tio hushåll med en belåningsgrad under 75 procent amorterar skulden.
  • På bottenlån är den genomsnittliga amorteringstiden omkring 140 år (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet