Borg: Därför kommer Grekland lämna euron

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg ser ingen annan utväg än att Grekland snart lämnar euron.

På det sättet kan landet få fart på sin turism, tror han. Däremot är han kritisk till att skriva av landets lån.

Tyskland och Internationella valutafonden (IMF) försökte släta över en eventuell spricka dem emellan, efter uttalanden från IMF-chefen Christine Lagarde och tyska finansministern Wolfgang Schäuble under det pågående IMF-mötet i Tokyo.

Fler chanser

Eurokrisen

Legard välkomnade i torsdags en tidsfrist på två år för Grekland att genomföra de omfattande åtstramningsprogrammen. Dagen antydde Schäuble att Tyskland inte vill se en tidsfrist.

Men på lördagen sade Schäuble att ”vi är fullständigt överens med IMF, och speciellt med Lagarde, att en minskning av för höga skuldnivåer måste genomföras på längre sikt” för eurozonens länder. Schäuble poängterade att han inte kommenterat krisen i Grekland, enligt AFP.

Förbundskansler Angela Merkel sade samtidigt att Grekland verkade göra framsteg, men borde få ”fler chanser”, uppgav Reuters. Tidigare i veckan har hon återigen påpekat Tysklands önskan om att hålla Grekland inom euron.

Grekisk sorti

Men Anders Borg tror att det bara är en fråga om tid innan Grekland lämnar euro-samarbetet. Anledningen är att landet ”inte riktigt förmår genomföra de åtgärder som behövs och att Grekland i grunden har så dålig konkurrenskraft” sade Borg vid en telefonkonferens från IMF-mötet i Tokyo på lördagen.

I så fall tror han att landets växlingskurs faller.

-Då blir Grekland mer attraktivt som turistland. Det är en av de industrier landet har som fungerar. Det kan ge viss tillväxt, landet har en väldigt låg ekonomisk bas för produktion att tala om.

Förtroendefråga

Däremot har Borg svårt att se att lånen till Grekland skulle skrivas av, eftersom det skulle skapa en osäkerhet kring nödlånssystemen.

-Det kommer bli mycket svårt att gå tillbaka till väljarna i Finland, Tyskland, Frankrike eller Holland och berätta att ”vi sade att vi lånar ut och att det var säkra lån” och plötsligt har man två-tre år senare skrivit av pengarna. Det skulle undergräva förtroendet för de brandväggar man byggt upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet