Mario Draghi, chef för Europeiska centralbanken. Foto: Scanpix

ECB sänker räntan

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbanken sänker styrräntan till rekordlåg nivå.

Europeiska centralbanken (ECB) sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till rekordlåga 0,5procent.

Senast banken sänkte räntan var i juli 2012.

Räntesänkningen ska ses mot bakgrund av att inflationen i euroländerna föll till 1,2 procent i april, långt under ECB:s inflationsmål på två procent eller strax därunder. I tisdags kom också nya siffror som visar att arbetslösheten ligger på rekordhöga 12,1 procent.

Fler åtgärder väntas

SEB-ekonomen Olle Holmgren tror att ECB-chefen Mario Draghi kan komma med ännu mer åtgärder för att få fart på kreditgivningen redan på presskonferensen i eftermiddag.

– Marknaden förväntar sig att ECB kommer att göra något för att främja långivningen till företag i Sydeuropa, säger han.

Tekniskt skulle det kunna handla om en ny omgång billiga likviditetslån, så kallade LTRO-lån, från ECB. Detta skulle kunna kopplas till bankernas långivning till små och medelstora företag, enligt Holmgren.

– Man skulle kunna sänka kraven på säkerhet för LTRO-lånen, så att de främjar mer företagsutlåning, säger han.

I praktiken skulle det göra långivning till små och medelstora företag mer värdefull för bankerna, vilket enligt skolboken borde stimulera till att det trycks ut mer krediter i den sektorn.

Det kan även bli aktuellt med nya åtgärder för att öka kreditgivningen från nationella centralbanker till banker i Sydeuropa.

Ökad press på Riksbanken

För Riksbanken, som inför nästa penningpolitiska möte i juli ska ta in två nya ledamöter i direktionen, visar ECB-beslutet att sänka styrräntan på vilken trend som just nu gäller bland ledande centralbanker i omvärlden.

– Det sätter lite tryck på växelkursen. Och nu räknar marknaden med att Riksbanken sänker på nästa möte. Om de inte skulle göra det kan vi få se en reaktion, med en starkare krona, säger Olle Holmgren.

Trycket väntas öka ytterligare nästa vecka, då de flesta räknar med att Norges centralbank följer ECB-riktningen och sänker styrräntan.

– Sammantaget, med bilden vi har av inflationstryck, lite skakigare konjunktur och att de stora centralbankerna sänker räntan, ökar pressen på Riksbanken. Vår prognos är att de sänker.

Större sannolikhet för svensk sänkning

ECB:s sänkning ökar sannolikheten för att Riksbanken sänker styrräntan vid nästa räntemöte. Och räntan behöver sänkas, anser LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

– Vi har ju uppfattningen att styrräntan bör sänkas mer än vad den har gjort och jag tror att det här beskedet ökar pressen på Riksbanken att göra det, säger Pettersson.

TT: Vad är grundproblemet med att Riksbanken inte har sänkt räntan mer?

– Grundproblemet är att man har ett inflationsmål som man själv har satt upp, och med den inflationsutveckling vi ser så når man inte inflationsmålet. Man klarar så att säga inte det uppdrag som man själv har påtagit sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.