Foto: Scanpix

Rekordlågt förtroende för EU

Uppdaterad
Publicerad

I de sex största EU-länderna har förtroendet för EU rasat katastrofalt. Det visar en undersökning som publiceras av sex stora europeiska tidningar på torsdagen.

De sex länderna är Frankrike, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

Undersökningen, som presenteras bland annat i brittiska the Guardian, ifrågasätter bland annat EU:s demokratiska berättigande. The Guardian menar att undersökningens resultat än mer kan undergräva tron på EU och att det dokumenterade missnöjet kan bli källa till fler populistiska anti-EU-rörelser.

Störst är raset i Italien, Spanien och Tyskland. På frågan om brist på förtroende för EU svarade 2007 28, 23 respektive 36 procent ja. I dag är siffrorna enligt undersökningen 53, 72 respektive 59 procent.

Skadan stor överallt
Att britterna är EU-skeptiska är ingen överraskning. Bristen på förtroende har ökat från 49 procent till 69 på tre år. I Polen har misstron ökat från 18 till hela 42 procent och siffran för Frankrike är 41 procent för tre år sedan och 56 som i dag saknar förtroende.

Undersökningen har gjorts av European Council on Foreign Relations (ECFR), en tankesmedja till vilken bland annat Tysklands förre utrikesminister Joschka Fischer hör.

– Skadan är så stor att det inte spelar någon roll om man kommer från ett land i kris, ett land som beviljat understöd eller ett land som inte är med i eurosamarbetet, säger Ignacio Torreblanca vid ECFR.

Nationalism och populism hotar
Inom EU är man medveten om detta. EU-kommissionens president José Manuel Barroso sade i tisdags att hela den europeiska drömmen var hotad av återuppväckt populism och nationalism.

En annan undersökning utförd av European Social Survey, ett institut som förbinder universitetsforskare i hela EU, visade att ökande arbetslöshet, rädsla och osäkerhet har förstört förtroende för politikerna.

Denna undersökning visade ett starkt minskat förtroende i Frankrike, Irland, Slovenien och Spanien, men också en stor minskning i Belgien, Danmark, Finland och Storbritannien.

Fem stjärnor
Ett exempel på förändringen är uppkomsten av den rörelse, Fem stjärnor, som leds av den italienske komikern Beppe Grillo, som har gjort Italien närmast oregerbart.

Eurokrisen förstörde den ekonomiska tryggheten för många medborgare i de drabbade länderna, men skapade också oro i de länder som inte direkt drabbades.

De sex tidningar som presenterar undersökningen är El Pais, Spanien, The Guardian, Storbritannien, Gazeta Wyborcza, Polen, La Stampa, Italien, Süddeutsche Zeitung, Tyskland och Le Monde Frankrike.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurokrisen

Mer i ämnet