Euroländernas skuldberg växer

Uppdaterad
Publicerad

Snittskulden för euroländerna har stigit till rekordnivåer, enligt statistikbyrån Eurostat.

Euroländernas samlade skuldberg uppgick vid utgången av årets första kvartal till 8 750 miljarder euro, enligt statistikbyrån Eurostat, en ökning med nästan 5 procent jämfört med ett år tidigare.

Snittskulden som andel av BNP vid utgången hade därmed stigit till rekordhöga 92,2 procent, upp från 88,2 procent i mars 2012.

Krislandet Greklands skuldbörda har under året ökat från 136,5 till 160,5 procent av BNP. Samma tydligt negativa trend gäller för Cypern, Irland och Portugal – de andra tre euroländerna som har tvingats be om nödlån av EU och IMF för att klara statsfinanserna.

För hela EU ökar medlemsländernas skulder som andel av BNP till 85,9 procent och bland de 27 EU-länderna är det bara 13 som håller sig under stabilitetspaktens tak för statsskulden på 60 procent av BNP.

Jämfört med årsskiftet ökar samtidigt statsskulden i alla EU-länder utom tre: Danmark, Lettland och Litauen.

Sveriges statsskuld ökar från 1 387 miljarder till 1 409 miljarder kronor, vilket enligt Eurostat motsvarar 39,4 procent av BNP.

  • Krislandet Grekland, inne på sjätte året av recession, hade vid utgången av första kvartalet en statsskuld på 305,3 miljarder euro, vilket motsvarar 160,5 procent av landets BNP.
  • Skuldnivån fortsätter öka trots drygt tre års åtstramningar och reformåtgärder genomförda inom ramen för stödprogram med nödlån från EU och IMF – inklusive en skuldnedskrivning på 107 miljarder euro för två år sedan.
  • Andra länder är också illa ute. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet