Drygt 19 procent har AP7 Såfas aktiefond, där de som inte aktivt valt några andra fonder har sina premiepensionspengar, gått upp med i år. Det lönar sig alltså att ligga på soffan. Foto: TT

Bra år för soffliggare

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett bra år att ha sina pensionspengar i den så kallade soffliggarfonden. Statliga AP7 Såfa har stigit långt mer än snittet bland fonderna i premiepensionen.

Drygt 19 procent har AP7 Såfas aktiefond, där de som inte aktivt valt några andra fonder har sina premiepensionspengar, gått upp med i år, enligt statistik från Morningstar. I fjol landade uppgången på sju procent.

– Det är naturligtvis en väldigt bra värdeutveckling. Fonden är starkt exponerad mot USA och Västeuropa, och har gynnats av den positiva utvecklingen i USA, säger Per Brantemark, tillförordnad fondchef på Pensionsmyndigheten.

Gynnas extra

Fonden placerar till nästan 60 procent i USA, där börserna i år har stigit med 10–15 procent. De största investeringarna ligger i Apple, följt av Microsoft, oljebolaget Exxon, Amazon och Johnson & Johnson.

– Sedan ska man komma ihåg att AP7 har en hävstång, säger Brantemark.

En hävstång är ett finansiellt instrument som innebär att fonden stiger mer än andra när börsen går upp, men också sjunker mer när utvecklingen är negativ. AP7 har på senare tid minskat hävstången, men den har fortfarande betydelse för avkastningen.

Många kan vara nöjda

Även om AP7 Såfa utklassat många fonder har året även varit bra för premiepensionen som helhet. Snittet för systemet ligger på nära 12 procent. Det kan jämföras med en årlig genomsnittlig värdeökning sedan starten på strax under sju procent.

– Det skulle jag säga är ett relativt gott resultat, givet att det varit ett turbulent börsår global sett, säger Per Brantemark.

AP7 är överlägset störst i premiepensionssystemet med 3,5 miljoner sparare och över 311 miljarder i marknadsvärde.

För tvåan på listan, Swedbank Robur Technology, har det också gått bra 2016. Fonden har stigit i värde med drygt 17 procent. Teknikfonder har generellt utvecklats bra på grund av den starka kopplingen till USA.

Fakta: Premiepensionens utveckling

Så har de mest valda fonderna i premiepensionssystemet utvecklats under 2016 (procent):

AP7 Såfa (aktiefond);19,2;

Swedbank Robur Technology;17,4;

Didner & Gerge aktiefond;16,8;TD;

AMF Aktiefond Sverige;9,6;

AMF Aktiefond Världen;12,7;

Premiepensionssystemet totalt (836 fonder);11,7;

Fotnot: AP7 Såfa är en generationsfond och fram till 55 års ålder placeras alla pengar i aktiefonden. Senare flyttas delar av kapitalet successivt till AP7 Såfa räntefond. Den har stigit med 0,7 procent i år.

Källa: Morningstar, Pensionsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.