Hör Christer Gardell berätta vad han ser överallt, och varför det gör honom orolig. Foto: Claudio Bresciani, TT arkiv

Christer Gardell: ”Börsfesten är över”

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste årets rusning på börsen är det dags att se upp, och är man inte erfaren börshandlare kan det vara dags att akta sig för aktier. Den varningens finger för det rådande börsklimatet höjs av finansprofilen Christer Gardell i Ekonomibyrån

– Man har i princip kunnat blunda, peka på en aktie på börslistan och ändå tjäna pengar. Nu har risken för förluster ökat, och är man inte proffs ska man nog fundera på att hoppa av tåget.

Christer Gardell har varit en tung aktör på den svenska finansscenen ända sedan yuppie-eran på 80-talet. Han anser att de senaste årets kursutveckling varit extrem samtidigt som medvetenheten om de allt större riskerna är obefintlig. Nu väntar ett betydligt knivigare läge, spår finansmannen:

– Alla tror att de är världsmästare när börsen är i den här fasen, men det är man inte. Nu skärps kraven och många som handlar på börsen eller jobbar på kapitalmarknaden har aldrig upplevt vare sig inflation och räntehöjningar, säger han till Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Tung makthavare

Sedan snart 20 år styr Gardell den så kallade aktivistfonden Cevian Capital som förfogar över åtskilliga miljarder riskkapital. I många bolag där Cevian köpt in sig som storägare har chefer och styrelser bytts ut och hela företagssektioner styckats av och sålts.

I dag sitter Cevian på tunga positioner i bland annat banken Nordea, bilsäkerhetsföretaget Autoliv och industrijätten ABB. Företag som enligt Christer Gardell går en ljus framtid till mötes. För även om riskerna på börsen ökat tror han att ekonomin kommer växa sig allt starkare:

– Efter en kris brukar allt se ganska risigt ut, men efter corona är det tvärt om. Bankerna är bättre kapitaliserade än någonsin, företagen urstarka och konsumenterna har sparat och är köpstarka.

Missa inte hela veckans avsnitt av Ekonomibyrån: Börshickan på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet