Är börsfesten slut nu? Hör Ekonomibyråns spaning om börshickan. Foto: SVT

Ekonomibyrån om börshickan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen inledde veckan med fortsatt skakiga kurser, efter en vecka med både kraftiga fall och stora uppgångar över världens börser. Ett krisande kinesiskt fastighetsbolag ligger bakom den globala börsoron men även en bävan inför att centralbankernas minskade stöd ska dämpa börsuppgångarna.

Det värsta dammet verkar ha lagt sig efter att kinesiska fastighetsjätten Evergrandes skuldkris skakade världens börser under förra veckan. Rädslan spred sig för att Kina skulle låta företaget, som har skulder på 2600 miljarder kronor, gå i konkurs och påverka Kinas ekonomin negativt.

– Min bild den här gången är att man tar lite mer seriöst på att det skakar nu och det tror jag beror på osäkerheten kring Evergrande”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ekonomibyrån

Men fler orosmoln syns fortfarande på börshimlen. Perioden med extremlåga räntor och stora stimulanspaket som varit under pandemin börjar lida mot sitt slut och enligt Frida Bratt märks detta på att kunderna är mer aktiva än vanligt.

– Jag tror att man ska vara beredd på att det kan vara skakigt. Jag tror att det är ganska mycket som avgörs nu de närmaste veckorna, säger Frida Bratt.

”Börsen har peakat”

Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit med 25 procent. Och enligt vissa har vi nått årets topp.

– Jag tror att börsen har peakat för i år. Börsen är inte så förlåtande nu, så som den varit tidigare, säger Molly Guggenheimer, aktiestrateg vid Danske Bank i Ekonomibyrån.

Missa inte hela veckans avsnitt av Ekonomibyrån: Börshickan på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet