De tjänar miljoner på arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Före detta anställda vittnar om att det snålades på allt, till och med tvål. Samtidigt tog företagets ägare ut drygt 50 miljoner kronor till sig själva.

Kompletterande aktörer. Så kallas de företag som ska ge unga arbetslösa, långtidsarbetslösa, nyanlända, invandrare och funktionshindrade något mer än vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda.

Företagen ska ge det där extra; förbättra matchningen på arbetsmarknaden och förhindra utanförskap, se till att alla får individuellt anpassat stöd och hjälp av en personlig handledare.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Ett av de företagen är det rikstäckande Personalstrategerna. Och verksamheten går bra. I alla fall ekonomiskt. Personalstrategerna är en framgångssaga.

Vinsterna har varit höga och företaget har prisats för sin snabba tillväxt, bland annat utsågs det så sent som i höstas av tidningen DI till årets gasell.

Moderbolaget som äger hela verksamheten heter Happy Business Sweden. Bakom det bolaget står Per Fredriksson och Johanna Pettersson från Eskilstuna. Enligt årsredovisningen från år 2010/2011 har de gjort en aktieutdelning på ungefär 16 miljoner kronor, tagit ut en miljon kronor i lön och gjort pensionsavsättningar på 18 miljoner kronor. Totalt handlade det alltså om 35 miljoner kronor.

Tog ut mer än 50 miljoner

Senaste årsredovisningen, som kom för bara en vecka sen, visar att ägarna nu tagit ut knappt fem miljoner kronor ur moderbolaget i form av  löner, utdelningar och pensionsavsättningar. Den årsredovisningen visar också att ägarna gjort ytterligare en extra vinstutdelning på 16,7 miljoner kronor.

De båda senaste årsredovisningarna vittnar alltså om att ägarna tagit ut över 50 miljoner kronor i aktieutdelningar, löner och pensionsavsättningar.

Missförhållanden på företaget

Samtidigt vittnar anställda om missförhållanden på företaget. Det handlar om otrygga arbetsförhållanden, material som saknas och undermålig verksamhet.

– Jag jobbade inom rehab och kan konstatera att det som räknades var administrationen, att pengarna skulle komma in till företaget. Månadsrapporterna och slutrapporterna var viktigast, inte kvaliteten eller hur man bemötte deltagarna, berättar en före detta anställd för SVT:s Västerbottensnytt.

– Man kunde uppmanas att skriva slutrapporter om människor som man aldrig träffat.

Läs mer: Regionchefen i norr svarar på kritiken

Tvingades köpa egen tvål

Sandra Landin, som under en period jobbade åt företaget i Norsjö, säger att allt handlade om att driva verksamheten så billigt som möjligt. Hon tvingades köpa diskmedel, billiga tepåsar och ta sin egen vattenkokare till arbetsplatsen.

– Jag signalerade tidigt att tvålen höll på att ta slut och påminde om den men det kom ingen tvål. Till sist köpte jag tvål för egna pengar för vi ville ju vara rena om händerna, säger hon till SVT:s Västerbottensnytt.

Bygger på skattepengar

Personalstrategernas verksamhet bygger på skattepengar. SVT har granskat ett 20-tal av de bolag som fått mest pengar av Arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012. När det gäller just Personalstrategerna så betalade Arbetsförmedlingen år 2010 ut drygt 87 miljoner kronor till företaget och år 2011 handlade det om att 114 miljoner kronor av Arbetsförmedlingens pengar gick till företaget.

Även Jobbgiganten som ingår i koncernen återfinns på topplistan över de företag i Sverige som får mest pengar från Arbetsförmedlingen.

År 2010 handlade det om drygt 21 miljoner kronor, och år 2011 var motsvarande summa drygt 10 miljoner kronor. SVT:s granskning visar att de kompletterande aktörerna i Sverige sammanlagt fått närmare 4,7 miljarder kronor under de senaste fem åren.

”Vi gör fullt normal vinst”

– Det är fruktansvärt, och det här som gör att man börjar misstro samhället. Arbetsförmedlingen pumpar ut en massa pengar och de skulle kunna leva gott resten av livet även om de lägger ner verksamheten i dag, eftersom de redan har plockat ut de här pengarna, säger Sandra Landin.

Personalstrategernas vd Per Fredriksson ställer inte upp på någon intervju, men skriver i ett mail:

”Vi är i övrigt ett fullt normalt företag som gör fullt normal vinst och tar ut en fullt normal aktieutdelning (vilket framgår av vår årsredovisning).”

Hjälp SVT att granska företagen som lovar hjälp till arbetslösa. Lämna ditt tips och diskutera granskningen här.

Fakta

Fakta: Personalstrategerna

Personalstrategerna bildades 2007 och har i dag cirka 170 anställda fördelade på 50 kontor över hela landet. Bolaget får huvuddelen av sina intäkter från Arbetsförmedlingen och har årligen cirka 11.000 deltagare.

Tillsammans med bland annat bolaget Jobbgiganten ingår man i koncernen Happy Business Sweden AB, som ägs av Personalstrategernas vd Per Fredriksson och personalchef Johanna Pettersson. Bolaget tillhör de allra största så kallade kompletterande aktörerna, som lovar individuellt stöd till arbetssökande i olika typer av program.

Det ligger högt på listan över såväl utbetalningar som antalet personer man lovat att hjälpa.

Källor: Arbetsförmedlingen, personalstrategerna se, Bolagsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet