ECB-chefen Christine Lagarde presenterade beslutet under torsdagseftermiddagen. Foto: Daniel Roland/AFP/TT

Europeiska centralbanken dubbelhöjer styrräntorna

Uppdaterad
Publicerad

Trots den rådande bankoron – Europeiska centralbanken (ECB) dubbelhöjer styrräntorna. Inflationen är ett större problem, och måste bekämpas, enligt ECB-chefen Christine Lagarde.

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken, ECB, konstaterar att det varit svåra påfrestningar på finansmarknaden då bankerna krisat. Hon berättar att ECB noga följer utvecklingen.

Men inflationsrisken överväger bankfrossan, förklarar hon, och ECB tänker inte överge sitt uppdrag att bekämpa inflationen.

– Inflationen ser ut att vara för hög under för lång tid.

Därför höjs nu räntorna med 50 punkter, eller 0,5 procentenheter.

Den så kallade refi-räntan höjs till 3,5 procent från 3 procent. Beskedet var i linje med förväntningarna, enligt Bloombergs sammanställning.

Men flera tunga bedömare trodde att ECB skulle nöja sig med en höjning på 25 punkter efter de senaste dagarnas oro på finansmarknaden. Men enligt Christine Lagarde rådde ingen tvekan.

– Vi föreslog 50 punkter, och en mycket stor majoritet höll med om det förslaget, säger hon.

ECB: Redo att agera

Hon berättar att tre eller fyra ledamöter inte ville stödja beslutet, men inte på grund av att de inte höll med i sak, utan för att de ville vänta och se vad data visade och hur situationen utvecklades.

Men Christine Lagarde förklarar att det inte går att släppa greppet om inflationsbekämpningen. Det är bättre att ta till en ”robust” åtgärd med en 50-punktershöjning, och sedan följa hur datan utvecklas, enligt henne.

ECB skriver i sitt pressmeddelande att banken ”står redo att agera vid behov för att bevara prisstabilitet och finansstabilitet i euroområdet. Euroområdets banksektor är motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner”.

Fakta: ECB:s räntehöjning

Europeiska centralbanken, ECB, har tre olika styrräntor som alla höjs med 50 punkter, eller 0,5 procent.

Den viktigaste, den så kallade refiräntan (ECB Main Refinancing Rate) höjs till 3,50. Marginal Lending facility, marginalutlåningsräntan, höjs med lika mycket till 3,75 procent, och inlåningsräntan, Deposit Facility Rate, höjs till 3 procent.

Källa: ECB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.