Efter krisåret – svensk turistnäring hoppas på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Påsken står för dörren och många tänker på sommar och semester. Men för svensk turistnäring är bokningsläget fortfarande avvaktande och branschen tror att det kan ta flera år att återhämta det som har förlorats.

– Det kommer att ta tid. Jag tror inte vi kommer att se en fullständig återhämtning inom det närmsta, utan minst fram till 2023, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar i senaste avsnittet av Ekonomibyrån. 

Turistnäringen i Sverige är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Det rådande smittläget gör att många inte vågar boka en sommarresa. Avvaktan syns i antal bokningar som inför sommaren är 57 procent lägre jämfört med sommaren förra året. Det uppger Visita för Ekonomibyrån. 

– Vi ser att restriktionerna, men också att folk är oroliga, gör att man väljer att avvakta, säger Siljhammar.

Utländska turismen försvann

Även om många svenskar semestrat hemma, har det inte räckt för att kompensera för den utländska turismen, som nästan helt försvann när gränserna stängdes i våras. 

– Man ska komma ihåg att det är snittsiffror i det här. Väldigt många svenskar valde att semestra i Sverige, men det är privatresor. Det som har sjunkit allra mest är konferenser, affärsresandet och väldigt mycket till storstäderna, säger Lottie Knutson, reseexpert i Ekonomibyrån.  

Visitas vd anser att smällen mot turistindustrin hade kunnat undvikas: 

– Man skulle haft en mycket bättre dialog med oss i näringen...då hade effekten av det här varit mycket mildare. Det finns exempel på där man kunnat gjort annorlunda och gjort mer för att rädda jobb och företag och ändå hålla ned smittspridningen, säger Jonas Siljhammar.

Hotellbranschen hårt drabbad

Svensk turism står för omkring 3 procent av Sveriges totala ekonomi och sysselsätter tiotusentals. Konkurserna inom hotellbranschen har nästan fördubblats under pandemin, vilket är mer än för andra branscher under samma period.

Många har samtidigt permitterats i en bransch som sysselsätter många unga och utlandsfödda. 

– Nu beror det på när stöden kan komma ut till dessa bolag, att normalt sett livskraftiga företag kan överleva så att de kan återanställa alla de som förlorat sitt jobb, säger Siljhammar.

Se hela senaste avsnittet av Ekonomibyrån SVEMESTER IGEN här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.