Efter prisrusningen – så håller du budgeten till påskbordet

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är tillsammans med midsommar och jul matvaruhandelns gyllene dagar. Dagarna innan påskhelgen ökar handeln med 15 procent, men den stigande inflationen har gjort att påskhandeln i år kan bli dyr.

– Det går hand i hand. De produkter som används i produktionen av livsmedel blir dyrare som sen gör att priserna i butik blir dyrare, säger Joakim Wirén, detaljhandelsanalytiker vid Handelns utredningsinstitut.

På ett år har priserna på mat ökat i snitt med 4 procent och det väntas stiga ytterligare. Det finns många saker som ligger bakom detta, som ökade drivmedelspriser, energikostnader och fraktkostnader för att nämna några. Men en sak som inte ligger bakom prisökningen är Ukrainakriget. Inte än iallafall.

– Det har inte skenat än, utan det är fortfarande lite tidigt för att se de effekterna. Det kommer senare, säger Joakim Wirén.

Stora variationer

Men variationerna mellan olika produkter är stor. Vissa produkter har skenat i pris medan vissa inte alls och den kan vara flexibel med sin påskmat kan spara pengar.

– Det man kan fundera på är vad som är värt för en själv. Vill man verkligen ha ett stort påskbord så får man spara pengar på annat.

Utifrån SCB:s februarisiffror har vi kollat på vad som stigit mest och minst på påskbordet och tipsar vad du kan tänka på för att spara pengar till påskbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.