I klippen nedan förklarar Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, hur den svaga räntan påverkar hushållen i Sverige. Foto: TT/SVT/Samy Dahlman

Ekonomen om den svaga kronan: ”Allvarligt – särskilt för hushållen”

Uppdaterad
Publicerad

Kronan har försvagats under lång tid, inte bara mot dollarn utan också mot euron där den nått nya rekordlåga nivåer. Under måndagen kostade en euro 12 kronor.

Men det påverkar inte bara den som är ute och reser. För följdeffekterna påverkar alla i samhället. 

Den så kallade köpkraften, alltså hur mycket hushållen kan konsumera, blir allt svagare. Det mesta vi behöver har blivit dyrare, räntorna går upp och många måste ta av besparingar för att täcka upp.

När man pratar om att kronan är svag kan det kännas avlägset för hushållen, men faktum är att den påverkar i allra högsta grad.

– Allt som vi importerar blir dyrare vilket påverkar priset för konsumenterna, och i förlängningen leder den svaga kronan till att Riksbanken tvingas höja räntorna mer, säger Robert Berqvist, senior ekonom på banken SEB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.