Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT:s ekonomikommentator hur den svenska kronan kunde bli så här svag: ”Under lång tid struntade Riksbanken i om kronan försvagades” Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bottenrekordet: 12 kronor för en euro

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan har fallit till ett nytt historiskt bottenrekord mot euron, som vid klockan 13.50 på måndagen kostade tolv kronor på valutamarknaden.

Det tidigare bottenrekordet var från den 21 augusti i år, då en euro under den dagens handel som mest kostade drygt 11:96 kronor.

Kronan har bara i år tappat drygt 7 procent mot euron. Rekordet för lägsta stängningskurs är något bättre för kronans del, den 18 augusti i år avslutades den dagens handel på kursen 11:94 kronor per euro.

Professor: Standardförklaringarna räcker inte

Professor emeritus Lars Calmfors menar att standardförklaringarna till att kronan försvagas inte räcker till. Det handlar om psykologi.

– Just nu är förväntningarna inställda på att kronan ska vara svag. Det är inte jätterationellt, men så ser det ut.

På tio år är nedgången nästan 40 procent.

Vem är ansvarig för att kronan är så svag?

– Vi har inget växelkusmål så man kan inte säga att regeringen eller Riksbanken har misslyckats. De ska utvärderas utifrån inflationsmålet och om de lyckas stabilisera ekonomin eller inte.

Och hur lyckas de där?

– Inflationen är ju på väg ner. Jag tycker man får ha lite is i magen när det gäller kronan, sannolikt kommer den förstärkas igen.

Nära historiskt dollarrekord

Den svenska valutan pressas även mot USA-dollarn, som kostar 11:22 kronor – den svagaste kronkursen mot dollarn i år. Det är en nedgång med 7,5 procent sedan årsskiftet och kursen kan jämföras med det historiska bottenrekordet på 11:50 kronor, som sattes i september fjol.

Mot dollarn är den lägsta registrerade stängningskursen hittills 11:37 kronor per dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.