Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har den svaga kronan med begagnade bilar att göra? Hör ekonomikommentator Alexander Norén i klippet. Foto: SVT och Henrik Montgomery/TT

Ekonomikommentatorn om den svaga kronan: Det är rea på Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det nya bottenrekordet för svenska kronan kommer innebära att utländska aktörer satsar på att köpa sommarhus och begagnade bilar i Sverige. Det menar ekonomikommentatorn Alexander Norén. Men för oss andra är bottenpriset inte någon god nyhet.

– De allra flesta av oss förlorar i längden, säger Alexander Norén i måndagens rapport.

Under måndagsmorgonen kostade en euro 11:96 kronor, vilket är nytt bottenrekord.

Det finns marknader som gynnas av den svaga kronan. De som kommer från länder med andra valutor och vill köpa sommarstugor, företag eller begagnade bilar i Sverige, kan bli mer benägna att passa på.

– Det är rea på Sverige just nu för den som har dollar eller euro att köpa med, säger Alexander Norén

Men ungefär där tar det positiva slut. Norén beskriver det som att vi med den svaga kronan importerar inflation. Det innebär att importerade varor, som till exempel många matvaror, kommer att öka i pris.

Kan driva upp räntorna

Den svaga kronan kommer även göra det svårare att bekämpa inflationen i Sverige, vilket Alexander Norén menar riskerar att leda till att Riksbanken höjer räntorna, och att bolåneräntorna därmed höjs ännu mer.

– Då kommer ytterligare hundralappar och tusenlappar dras ur din plånbok, till följd av den svaga kronan, säger han.

I klippet ser du ekonomikommentatorn Alexander Norén förklara vad den svaga kronan kommer betyda för din privatekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.