Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT:s ekonomikommentator hur den svenska kronan kunde bli så här svag: ”Under lång tid struntade Riksbanken i om kronan försvagades” Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nytt bottenrekord för svenska kronan mot euron: ”Fortsatt svajigt en tid”

Publicerad

Den svenska kronan är svag mot euron och har under sommaren gått mot nya bottenoteringar. Under måndagsmorgonen kostade en euro 11:96 kronor, vilket är en ny bottenotering. Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén listar vad som krävs för att valutan ska stärkas igen.

Under augusti har kronan vid flera tillfällen varit på väg mot bottenotering mot euron.

Under måndagsmorgonen låg priset tillfälligt på 11:96 kronor för en euro, rapporterar DI, vilket är bottenrekord.

– Svensk ekonomi går sämre än många andra jämförbara ekonomier, även om oron är överdriven. Vi är inte på något sätt i en sits som går att jämföra med 90-talskrisen men det finns helt klart en viss oro, särskilt om räntor globalt fortsätter att stiga, säger Claes Måhlen, chefsstrateg hos Handelsbanken.

Centralbankerna måste höja klart

Han pekar på oron för svensk ekonomi och fastighetssektorn som generellt är känslig för stigande räntor. För att vända på utvecklingen kommer det krävas att Riksbanken och andra centralbanker runt om i världen höjer klart sina reporäntor.

– Det borde ske under hösten. Det kommer vara fortsatt svajigt för kronan under en tid men med en viss förstärkning, säger Måhlén.

– Om oron för svensk ekonomi och svensk fastighetssektor visar sig vara obefogad kan kronan stärkas.

Varför har kronan blivit så svag? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.