Kronan tappar mot euron men även mot dollarn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronan mot ny bottennivå

Uppdaterad
Publicerad

Kronan faller under fredagens handel. En euro kostar vid 11.20-tiden 11:94 kronor, vilket om det står sig under dagen är nytt bottenrekord mot euron.

Högre räntor och skakiga börser, är orsakerna enligt bedömare.

– Det blir ett slags rea på Sverige, på svenska varor och företag, det ser vi exempel på i form av att många till exempel köper begagnade bilar nu, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Det tidigare bottenrekordet var i juli, på stängningskursen 11:91 kronor. Kronan har dock varit nere ännu lite lägre tillfälligt under en handelsdag på 11:95.

Ett allmänt högre ränteläge internationellt och skakiga börser är förklaringar till det nya bottenrekordet enligt Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Högre styrräntor

Hon pekar på att de långa marknadsräntorna stigit tydligt senaste tiden, speciellt i USA. Det indikerar att finansaktörerna tror på att centralbankerna kommer att ligga kvar med högre styrräntor en längre tid än vad som bedömdes tidigare. Det får även börserna att falla.

– Skakiga börser brukar tynga kronan, säger Spector.

Kronan tappar även mot dollarn, som kostar 10:95 kronor i fredagens förmiddagshandel. Sedan årsskiftet har kronan tappat 6 procent mot euron och 5 procent mot dollarn.

Riksbankens räntepolitik

Kronförsvagningen påverkar också svenska Riksbankens räntepolitik. En höjning till 4,0 procent i september är närmast given.

– Det ökar också risken för att Riksbanken höjer ytterligare i november, säger Spector som anar en turbulent höst och att 12-kronorsvallen mot euron ryker.

Jens Magnusson på SEB ser inte heller någon vändning uppåt framför sig i närtid för kronan. Den svenska valutan är liten och ses som osäker när riskaptiten pressas nedåt, resonerar han. Han tillägger att många tycker det ser illa ut på fastighetsmarknaden i Sverige.

– Investerare letar efter tryggare alternativ och säljer av aktier och kronor och köper dollar, kanske en och annan euro, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT:s ekonomikommentator hur den svenska kronan kunde bli så här svag: ”Under lång tid struntade Riksbanken i om kronan försvagades” Foto: Henrik Montgomery/TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.