Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Norén om KI:s prognos: Mörka moln men inget oväder ”Hans”. Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

KI sänker prognosen för svensk ekonomi: ”Mörka moln men inget Hans-oväder”

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturinstitutet räknar i en ny prognos med sänkt BNP i år och att tillväxten i Sverige väntas minska. KI ser framför sig en tyngre lågkonjunktur än väntat.

– Men det är inget oväder Hans som drar in utan det är några mörka moln med något regnstänk, säger Alexander Norén, SVT:s ekonomikommentator.

Konjunkturinstitutet räknar med ett BNP på minus 0,9 procent i år – en sänkning med 0,5 procentenheter jämfört med förra prognosen från i juni. Även för nästa år sänker KI prognosen för svensk ekonomi med 0,2 procentenheter till 1,2 procent tillväxt.

”I år går svensk ekonomi in i en lågkonjunktur som beräknas sträcka sig under nästa år”, skriver KI i ett pressmeddelande.

För cirka ett år sedan väntades det dock bli en klassisk lågkonjunktur vilket inte nu väntas bli fallet, även om KI är mer pessimistiska än tidigare, menar Alexander Norén.

KI tror också på en högre styrränta i år än tidigare, på 4 procent. En ökning med 0,3 procentenheter jämfört med förra prognosen.

Inflationen väntas ge vika

Samtidigt spår KI att inflationen landar på 8,7 procent i år, vilket är oförändrat jämfört med tidigare prognos. I mitten av nästa år väntas inflationen vara tillbaka på Riksbankens mål på två procent och nästa sommar väntas Riksbanken sänka räntan igen.

– De höjer dock ett varningens finger, den största osäkerhetsfaktorn i den här ekonomiska prognosen är inflationen och var den tar vägen, säger Norén.

KI anser även att den svaga svenska kronan försvårar Riksbankens bekämpning av inflationen. De räknar dock med att vintern inte kommer att likna förra vintern.

– Vädret ska inte bli en köldknäpp över hela Europa och energipriserna ska inte sticka iväg lika högt som de gjorde då. De räknar med att vi inte får transportproblem med varor som får ytterligare inflationsimpulser.

Osäkra prognoser

Alexander Norén menar att det är svårare än tidigare att lita på prognoserna, vilket beror på världsläget. Enligt honom menar många att den vanliga konjunkturcykeln är svår att använda i dagsläget.

– Det är så många konstiga saker som hänt vår ekonomi att det inte går att göra prognoser lika lätt som tidigare. Ta det med en nypa salt men det är det bästa vi har att hålla i handen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.