Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de oeniga ekonomerna diskutera det väntade räntebeskedet. Foto: SVT

Ekonomer oeniga inför Riksbankens räntebesked

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09.30 på onsdagen kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Ledande ekonomer är oeniga om huruvida styrräntan bör höjas igen.

– Det är riskabelt att inte agera, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, i Aktuellt.

På onsdagen kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked och ledande ekonomer är oense om vilken väg myndigheten borde gå. En del anser att ytterligare höjningar krävs för att stävja den alltjämt höga inflationen medan andra tycker att Riksbanken bör ha is i magen.

Splittringen blir tydlig när Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, och Laura Hartman, chefsekonom på LO, debatterar frågan i Aktuellt.

”Inflationen är ihållande”

Mattias Persson betonar att inflationen fortsatt är ”alldeles för hög”.

– Min bild är också att inflationen är ihållande. Den kommer attkomma ner, givet att Riksbanken höjer räntan. Men det tar lite längretid. Och det är riskabelt att inte agera, säger han.

Men enligt Laura Hartman vore det bättre om Riksbanken inväntar effekterna av de redan gjorda höjningarna.

– Bostadsinvesteringar störtdyker och konsumtionen minskar ordentligt. Vi har fått stora konsekvenser och hushållen riskeraratt för varje räntehöjning bli mer knäckta, säger hon.

”Räntevapnet inte så effektivt”

Hon anser också att inflationen i Sverige till ganska stor del är ett importerat problem till följd av bland annat kriget i Ukraina.

– Inflationen är ett jätteproblem, men räntevapnet är inte såeffektiv mot inflation som kommer från utlandet, säger hon.

Den bilden delas inte av Mattias Persson.

– När inflationen började ta fart var det mycket krigseffekter ochpandemieffekter. Men tittar man på den underliggande inflationen i dag såär den bred. Alla varor i stort sett stiger, så det här är intelängre bara råvaropriser. Det här är en mycket bredare och mer ihållande inflation, säger han.

Se debatten i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.