Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om den fallande inflationen med SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén Foto: SVT, Claudio Brescani/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inflationen faller mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i Sverige föll mer än väntat. Enligt Riksbankens viktigaste mått KPIF landade inflationstakten på 8 procent i mars, visar nya siffror från SCB. Vilket kan jämföras med 9,4 procent i februari.

Ekonomerna hade i snitt räknat med en inflationstakt, på årsbasis, på 8,3 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

– Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Rensat för energipriser sjönk inflationen från 9,3 procent till 8,9 procent, väntat var 9,1 procent.

Bland annat är det minskade el- och drivmedelspriser som ligger bakom den fallande inflationen, enligt SCB.

Elpriserna gick till exempel ned för tredje månaden i rad. I mars sjönk priserna med 2,2 procent.

Inte lika snabb prishöjning på mat

Samtidigt fortsätter priset på livsmedel och alkoholfria drycker att driva upp inflationen. Matpriserna steg med 19,7 procent i årstakt i mars, och ökade med 1,2 procent jämfört med i februari.

Prisökningen är dock inte lika snabb som tidigare.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Bygg din varukorg – hur dyr är maten? Få ett ”taco-index” i SVT:s specialgrafik

Inflationen mäts som prisförändringar på årsbasis. Statistik från SCB publiceras en gång i månaden och visar på prisförändringarna mellan den aktuella månaden och hur det såg ut samma period året innan.

Det är framför allt tre inflationsmått som används av bedömare och Riksbanken. KPI (total inflation), KPIF (inflation exklusive ränteförändringar), och KPIF exklusive energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.