Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läget blir bättre för de pressade hushållen – men hur? Chefsekonomen och SVT:s reporter förklarar. Foto: Erik Simander/TT, Janerik Henriksson/TT, Isabell Höjman/TT

Ljusglimten under inflationen: Trycket på skuldsatta lättar

Uppdaterad
Publicerad

En välkomnad lättnad ser ut att vänta hushåll med höga skulder. Kraftiga löneökningar till följd av inflationen gör nämligen att lånen krymper i jämförelse.

– Det kommer stå allt mer klart för hushållen att läget blir bättre, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

Att ha höga skulder i förhållande till sina inkomster är något som kännetecknar svenska hushåll. Det har gjort många hem särskilt sårbara för höjd ränta och inflation i tider av ekonomisk instabilitet.

– Sverige sticker ut mot jämförbara länder, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

Men kanske finns en ljusglimt i de nya löneavtalen – och kommande lättnader för hushållen.

Högsta lönelyftet sedan 2008

De tongivande industriavtalen, som sattes 1 april, meddelade nämligen ett historiskt högt löneavtal. Dessutom en extra höjning av avtalets lägsta löner med 1 350 kronor från och med 1 april 2023.

Det innebär det högsta lönelyftet under två år sedan 2008. I praktiken betyder det att den så kallade skuldkvoten minskar och hushållens skuldsituation förbättras påtagligt framöver.

– Kombinationen av att hushållen inte belånar sig så mycket och att inkomsterna växer minskar trycket på hushållen att kunna betala sina låneskulder framöver, säger Mats Kinnwall.

Se SVT:s reporter Ulf Hambreus förklara hur skuldsituationen förbättras i praktiken i videon ovan.

Det här ska du inte göra vid hög inflation

Mer om avtalen

Kostnadsökningarna är 7,4 procent för avtalsperioden 1 april 2023-31 mars 2025.

År 1: Avtalsvärdet den 1 april 2023 är 4,1 procent

År 2: Avtalsvärdet den 1 april 2024 är 3,3 procent

Avtalsvärdena ovan inkluderar löneökningar och avsättningar till den så kallade delpensionen. Avsättningar till delpension varierar mellan kollektivavtalen med IF Metall och tjänstemannaorganisationerna (0,2-0,4 procent).

Lägstlönerna höjs det första avtalsåret med 1 350 kronor.

Källa: IKEM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.