Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationalekonomen Fredrik N G Andersson säger att det funnits svårigheter i årets avtalsrörelse: ”Löntagarna har hållit igen och vinterna har sprungit iväg” Foto: Fredrik Sandberg, TT/SVT

Experten om sänkta reallönerna: ”Kan ändå bli problem för Riksbanken”

Uppdaterad
Publicerad

Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om ett nytt löneavtal. Det innebär ett högsta värde i industriavtalets historia – samtidigt som reallönerna faller.

– Löneökningarna är så pass höga att de sätter lite tryck på inflationen, säger Fredrik N G Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet.

Totalt presenterades en ökning på 7,4 procent fördelat under två år, på 4,1 procent första året och 3,3 procent det andra. Det innebär en årstakt på 3,7 procent.  

Enligt Fredrik N G Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet, är resultatet “lite över förväntat” med tanke på att medlarna ursprungligen lade ett mycket lägre bud.

– Löntagarna har hållit igen ganska mycket de senaste lönerörelserna. Man kan inte kräva att de alltid ska ska göra det, säger han i SVT:s direktsändning.

Nationalekonomen: ”Sätter tryck på inflationen”

Samtidigt ligger löneökningarna under inflationen, vilket innebär att reallönerna ändå faller. Men enligt Andersson är löneökningarna fortfarande tillräckligt höga för att sätta “lite tryck på inflationen”.  

– Det är tillräckligt höga löneökningar för att det kan bli ett problem för Riksbanken, säger han. 

Han menar att det i praktiken innebär att reallönerna sannolikt kommer sjunka långsammare än vad de hade gjort “ett vanligt år” i en mer stabil ekonomi.  

Se Fredrik N G Andersson förklara vad han tror varit svårast under industriförhandlingarna i videon ovan.

Vad betyder reallön?

Med reallön menas den del av löneökningen som blir kvar när man dragit bort prisökningar på varor och tjänster. Det vill säga löneökningen minus inflationen.  

Förenklat innebär det att om det du konsumerar ökar i pris – sjunker din reallön. Det motsatta sker om varor eller tjänster minskar i pris, då ökar din reallön.

Det kan vara lätt att blanda ihop reallön med nominell lön, vilket är den siffra du ser i din lönespecifikation. Även om din nominella lön är oförändrad kan alltså reallönen både öka och minska. 

Källa: Finansförbundet

Mer om avtalen

Kostnadsökningarna är 7,4 procent för avtalsperioden 1 april 2023-31 mars 2025.

År 1: Avtalsvärdet den 1 april 2023 är 4,1 procent

År 2: Avtalsvärdet den 1 april 2024 är 3,3 procent

Avtalsvärdena ovan inkluderar löneökningar och avsättningar till den så kallade delpensionen. Avsättningar till delpension varierar mellan kollektivavtalen med IF Metall och tjänstemannaorganisationerna (0,2-0,4 procent).

Lägstlönerna höjs det första avtalsåret med 1 350 kronor.

Källa: IKEM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.