Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Michael Jansson/SVT, Simon Rehnstršm/SvD/TT

Butikernas hyresuppror: Flera kedjor säger upp kontrakten

Uppdaterad
Publicerad

Ett hyresuppror bubblar bland butiker. Butikshyrorna stiger med närmare 11 procent i år. Det har fått flera butikskedjor att säga upp hyresavtal – samtidigt handlar svenskarna allt mindre.

– Det vi ser är ett hyresgästuppror i sin linda, säger Martin Kits på Svensk handel.

Det automatiska hyrespåslaget för inflation ligger i år på 10,9 procent. Detta har fått flera butikskedjor att agera. Ett exempel är Elgiganten som totalt hyr 200 000 kvadratmeter i hela landet.

– Vi tittar på andra lägen för en fysisk butik i närheten. Vi kan också låta avtalet löpa och fatta beslut när vi står inför en uppsägning, säger Annika Schönefeldt, fastighetschef på Elgiganten.

Samtidigt som kostnaderna ökar kraftigt för butikerna sjunker svenskarnas konsumtion. Köplusten sjönk, pressad av inflation och högre räntor, med 1,4 procent i februari, jämfört med samma månad året innan, enligt SCB. 

Kan bli ”fullskaligt uppror”

Arbetsgivarorganisationen, Svensk handel, hjälper medlemmar och andra med hyresavtal. De medverkade i 53 procent fler uppsägningar av hyreskontrakt i mars månad, jämfört med förra året. 

– Det vi ser är ett hyresgästuppror i sin linda och om inte fastighetsägarna vill föra en konstruktiv dialog så tror jag att vi kommer att få se ett fullskaligt uppror, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk handel till SVT. 

Fastighetsägarna å sin sida hävdar att deras kostnader har gått upp med mer än hyreshöjningarna, 25 procent under samma tid.

– I den kontexten blir det också rimligt att man höjer hyrorna med 10 procent, menar Anders Holmestig, vd i intresseorganisationen Fastighetsägarna Sverige.

Elgiganten: Skulle ha lyssnat på hyresgästerna

Annika Schönefeldt på Elgiganten tror inte att det blir lätt för fastighetsägarna att fylla de stora ytor som hennes butiker upptar om de lämnar lokalerna.

– Om jag var fastighetsägare skulle jag lyssna på mina hyresgäster, särskilt i de här kristiderna, säger hon.

Vad gör butikskedjorna åt hyreshöjningarna?

Intersport

– I de fall vi inte lyckas skapa förståelse med våra hyresvärdar så tar vi nödvändiga åtgärder och likt Stadium så säger vi upp hyresavtal för omförhandling, säger Pontus Petersson vd på Intersport.

Åhléns och Ur&penn

– Det finns inte ett kontrakt som vi inte säger upp för villkorsändring.  I de fall vi inte får vår kalkyl att gå ihop, så kommer vi vara tvungna att lämna, uppger företagens informationsavdelningar.

H&M 

– Vi har en löpande och nära dialog med våra hyresvärdar och strävar efter lösningar som är bra för båda parter för att säkerställa en ekonomisk stabil och hållbar framtid, säger H&M-gruppens pressavdelning. 

Cervera

– Vi har under flera år förhandlat tufft med hyresvärdarna utifrån svårigheterna att bedriva lönsam fysisk handel inom sällanköp. I många fall har vi varit tvungna att säga upp kontrakt för avflyttning för att nå rimliga kostnadsnivåer för verksamheten. När vi nu har en exceptionell ökning av hyresnivåerna på grund av KPI-knutna regleringar i hyresavtalen har vi fortsatt agera på samma sätt, skriver Cerveras vd, Hans Redig Bolin.

Stadium

Sportkedjan säger upp samtliga hyresavtal när de förfaller, rapporterat av Dagens Industri.

Elgiganten

Se svar i artikeln ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.