Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Riksbanken att följa Europeiska centralbankens dubbelhöjning av styrräntan? Det är sannolikt, säger Daniel Waldenstrom, professor i nationalekonomi vid stiftelsen Institutet för näringslivsforskning. Foto: SVT/Tim Aro/TT

Professorn: ”Nu ökar sannolikheten för större höjning av svensk ränta”

Uppdaterad
Publicerad

Att Europeiska centralbanken höjer sin ränta med 0,5 procentenheter talar för att Sverige också kommer få en större räntehöjning i april. Det menar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på Institutet för Näringslivsforskning, IFN.

Den europeiska centralbankens dubbelhöjning av styrräntorna ökar risken att även den svenska Riksbanken höjer räntorna stort, menar Daniel Waldenström. En höjning med mellan 0,5 och 0,75 procentenhet är inte otänkbar.

– Det är de signalerna vi har fått, säger han.

Men Daniel Waldenström menar att det är fel väg att gå – och att en svensk räntehöjning i nuläget kan ha en negativ effekt.

– Jag hoppas att Riksbanken inte kommer att höja den här gången. Vi vet att mycket av inflationen kommer utifrån och att den svenska penningpolitiken inte har det bett vi vill tro.

Riksbankschefen: ”Svänger upp och ner”

Riksbankschefen Erik Thedéen har tidigare sagt att avsikten varit att höja 0,25-0,5 procentenhet, men att slutgiltigt besked kommer i april.

– Det här svänger ganska mycket upp och ner nu med inkommande data. Ena dagen pekar det mot en stramare politik, andra dagen kanske det pekar i en annan riktning. Vi kommer att göra en samlad bedömning och återkomma till vårt beslut i april, sa Erik Thedéen tidigare i veckan.

I videon förklarar han varför han tycker att riksbanken inte bör höja räntan mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.