Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, på hur det kommer sig att Elon Musk har sådan makt över bitcoin-kursen, och om han tror att kryptovalutan kommer finnas kvar i framtiden. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Elon Musk får bitcoin-kursen att skaka

Uppdaterad
Publicerad

Kursen på kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt de senaste åren, men nu har kursen fallit efter inlägg på Twitter från Teslachefen Elon Musk.

Under flera års tid har värdet på kryptovalutan bitcoin stigit kraftigt. På fem år har en bitcoin ökat nära 10 000 procent i värde. Men den senaste tiden har kursen studsat mycket upp och ned och en viktig aktör bakom berg- och dalbanan är Elon Musk.

Den amerikanske entreprenören och Tesla-vd:n har länge omhuldats av bitcoinförespråkare. När han tidigare i år berättade att Tesla köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar samtidigt som han meddelade att kunder kan köpa elbilar från företaget med hjälp av valutan, så satte det ytterligare fart på bitcoinkursen.

Samme Musk har nu påverkat bitcoinkursen åt andra hållet.

Dåligt för klimatet

I förra veckan meddelade Elon Musk att Tesla stoppar bitcoin som betalningsmedel. Detta motiveras med oro över den snabbt ökande användningen av fossila bränslen som sker när bitcoin framställs. För att skapa nya bitcoins krävs stora mängder energikrävande datorkraft, vilket är negativt för klimatet.

Denna kritik mot kryptovalutan fick kursen att dala och nu har ytterligare en twitterkommentar påverkat kursen.

Oklart svar på twitter

Denna gång är det en twitteranvändaren ”Cryptowhale” som skriver att bitcoinägare kommer ta en smäll nästa kvartal när de får reda på att Tesla dumpat sitt bitcoininnehav. ”Med tanke på det hat som Elon Musk får utstå, så skulle jag inte klandra honom”.

På denna tweet svarar Elon Musk ”Indeed” (verkligen), men det är oklart om han höll med om att Tesla skulle sälja sitt innehav i den volatila kryptovalutan, eller om han bara höll med om att han har fått ta emot hat.

Även detta inlägg fick bitcoin-kursen att dala.

Några timmar senare twittrade Elon Musk att Tesla inte gjort några nya bitcoin-affärer.

”För att klargöra spekulation: Tesla har inte sålt några bitcoin”

Denna tweet fick priset att åter stiga.

När bitcoin värderades som allra högst kostade en enda bitcoin omkring 64 000 dollar. Under måndagförmiddagen handlas bitcoin för omkring 45 000 dollar.

Bitcoin är världens största kryptovaluta. Den distribueras och används via internet, och hanteras genom digitala plånböcker.

En fördel med valutan är att det är snabbt, enkelt och billigt att skicka pengar var som helst i världen. En nackdel är att plånboken kan bli hackad, och filerna kan försvinna om det inte finns en backup.

En viktig skillnad från vanliga valutor är att det inte är någon centralbank eller organisation som ligger bakom bitcoin, utan ansvaret är utspritt över en stor mängd datorer över hela världen, genom så kallad blockkedjeteknik.

Källa: Svenska Bitcoinföreningen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, på hur det kommer sig att Elon Musk har sådan makt över bitcoin-kursen, och om han tror att kryptovalutan kommer finnas kvar i framtiden.
I förra veckan meddelade Elon Musk att Tesla stoppar bitcoin som betalningsmedel. Denna kritik mot kryptovalutan fick kursen att dala. Foto: Odd Andersen/TT