Tesla köper bitcoin för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Elbilstillverkaren Tesla har investerat 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan bitcoin. Enligt ägaren Elon Musk handlar det dock inte bara om en investering – planen är även att företaget i framtiden ska acceptera betalning med valutan. Köpet har nu fått kursen att rusa till nya rekordniåver.

Värdet på Bitcoin har stigit till nya rekordnivåer efter beskedet att elbilstillverkaren Tesla har investerat 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan.

Under måndagen gick kursen som mest upp 16 procent innan den landade på en ökning med 10 procent. Det innebär att en bitcoin kostade 43 625 dollar, vilket motsvarar omkring 367 000 kronor.

Och på tisdagen fortsatte rusningen.

– Den generalla trenden är att bitcoin tas mer på allvar och blir ett investeringsobjekt som alla andra, säger SVT:s techkorrespondent Alexander Norén.

”Tesla gör som allt fler”

Enligt Alexander Norén är Teslas bitcoinköp inte bara gjort ur investeringssynpunkt. Elon Musk har även sagt att det i framtiden ska vara möjligt att handla Teslas bilar med kryptovaluta, något som även bidrar till att öka PR-värdet för företaget.

– I det längre perspektivet är det intressant att han och Tesla gör som allt fler stora finansiella aktörer. Drakar på Wall Street som i början för flera år sedan fnyste åt bitcoin har ju nu själva gått in och till och med startat egna kryptovalutor därför att de ser att det är ett väldigt effektivt sätt att hantera ekonomiska flöden. Men också ser bitcoin som ett investeringsobjekt som man kanske bör inkludera i den här korgen av olika korgar jämte guld eller andra tillgångsslag som kan komplettera aktier, säger han.

Bitcoins värde har stigit med nästan 50 procent hittills i år efter förra årets lyft på 300 procent.

Se mer om Teslas bitcoinköp i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.