EU-förslag: Pristak på rysk gas

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen utlovar färska åtgärder för att bekämpa den pågående energikrisen.

Obligatoriskt elsparande, avgifter på företagens extravinster och pristak på rysk gas ska nu diskuteras med medlemsländerna.

Efter flera dagars ovilja att leverera konkreta förslag i offentligheten kommer nu kommissionsordförande Ursula von der Leyen slutligen med besked om vad som planeras.

Fem förslag ska föras fram och diskuteras med EU-ländernas energiministrar vid deras extrainsatta möte i Bryssel i övermorgon.

– Vi står inför astronomiska elpriser för hushåll och företag och en enorm osäkerhet på marknaden. Därför kommer vi att lägga fram ett antal omedelbara åtgärder som kommer att skydda sårbara konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, säger von der Leyen på en kort pressträff i Bryssel.

”Tuffa tider”

Det handlar om obligatoriska mål för att minska elanvändandet, en sorts extraskatt på inkomster från energiföretag som just nu gör stora extravinster på grund av de höga priserna, kreditgarantier till energibolag och ett pristak på rysk gas.

Kommissionsbasen varnar samtidigt för att läget är svårt.

– Det här är tuffa tider och de kommer inte att vara över snart. Men jag är djupt övertygad om att om vi visar solidaritet och enighet och beslutsamhet så har vi den ekonomiska styrkan och den politiska viljan för att klara det här, säger von der Leyen i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.