Europas banksektor sämst i världen

Publicerad

Banksektorn i eurozonen koras i en färsk analys från storbanken Citi till den sämsta tänkbara investeringen under de gångna tio åren.

De nordiska storbankerna är dock i en klass för sig, enligt Matti Ahokas, analytiker på Danske Bank.

Citis analytiker har jämfört bankaktierna i eurozonen med 285 andra sektorer runt om i världen och kan inte hitta någon som utvecklats lika dåligt under perioden 2007–2016.

-Det stämmer säkert. Men om vi tittar på nordiska banker ser vi något helt annat. Bland dem har aktiekurserna, inklusive utdelningar, lyft med kanske 200 procent på fem år, säger Matti Ahokas.

Slopad utdelning

Bankernas affärsmodeller förklarar skillnaderna. Globala bjässar med stor tradingverksamhet har fått det allt svårare att tjäna pengar i det nedtryckta ränteläget och med skärpta kapitalkrav.

Den tyska storbanken Deutsche Bank, med 100 000 anställda, tillhör slagpåsarna sedan en tid. Banken slopade utdelningen i fjol och kommer troligen inte att kunna dela ut något för 2016 heller. Dessutom pågår en stor omstrukturering samtidigt som banken har börjat sälja ut icke-kärnverksamhet för att stärka kapitalbasen.

Många bedömare räknar med att det ovanpå detta också kan behövas en rejäl nyemission, på kanske upp till 15 miljarder euro, för att få slut på osäkerheten kring bankens kapitaltäckning.

En mångmiljardsmäll i USA, där banken har krävts på 14 miljarder dollar för vilseledande affärer på bolånemarknaden, har spätt på osäkerheten. Vissa tror att det kan sluta med att den tyska staten måste gripa in.

Exponerad överallt

Det stora problemet med att dra in nytt privat kapital är att det efter ett halverat börsvärde sedan årsskiftet ser väldigt dyrt ut, enligt Ahokas.

– Så man försöker göra allt annat först, säger han.

Han ser samtidigt bankledningens beslut att hittills inte göra nyemission, trots ett halvårs krisstämpel, som ett tecken på att riskerna i banken inte är akuta.

En krasch för Deutsche Bank, likt Lehman Brothers-kraschen 2008, är i det närmaste otänkbar. Banken tillhör en fredad grupp på 30 banker som anses globalt systemviktiga. Och just Deutsche Bank är exponerad mot i princip allt och alla i finanssektorn runt om i hela världen – bland annat via den enorma derivatmarknaden.

– De kommer inte att gå omkull. Någon typ av räddningspaket kommer om det blir stora problem, säger Ahokas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.