Höjningen på 0,25 procent av ECB:s styrränta är den första på ett decennium. Foto: Michael Probst/TT

Europeiska centralbanken höjer styrräntan med 0,25 procent i juli

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbanken aviserar en räntehöjning i juli. Höjningen på 0,25 procent av ECB:s styrränta är den första på ett decennium, rapporterar Reuters.

I september väntas räntan höjas ytterligare.

Beskedet från centralbanken kom på torsdagen. Kriget i Ukraina har lett till  stigande energi- och livsmedelspriser, skriver ECB i ett pressmeddelande.

Högre inflation

Grundprognoser för inflationen har därför fått revideras. Enligt ECB ligger snittinflationen på 6,8 procent vilket är högre än prognosen på 5,1 procent från mars i år.

”ECB-rådet räknar med att höja styrräntorna igen i september. Kalibreringen av denna räntehöjning kommer att vara avhängig av de uppdaterade inflationsutsikterna för medellång sikt. Skulle inflationsutsikterna ligga kvar eller försämras är ett större påslag lämpligt i september”, skriver banken i pressmeddelandet.

Två-procentsmålet

ECB:s arbetar vidare mot att inflationen återgår till sitt två-procentsmål för inflation på medellång sikt.

– Det är inte bara ett steg – det är en resa, säger Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde under torsdagen enligt Reuters.

Även den amerikanska centralbanken har aviserat en räntehöjning denna månad och nästa, rapporterar Reuters.

Stockholmsbörsen backade markant inför den avslutande handeln efter ECB:s besked. OMXS-index gick ned 2,1 procent vid 15-tiden – ett tydligt fall i samband med ECB-chefens tal efter dagens räntebesked, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.