• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Mycket intresse kretsar kring vilka signaler ECB-chefen Christine Lagarde ska ge om den ekonomiska utvecklingen och framtida räntebesked. Foto: Daniel Roland/AFP/TT arkiv

Europeiska centralbanken höjer styrräntan igen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom beskedet att Europeiska centralbanken ECB precis som väntat höjer sina styrräntor med en kvarts procentenhet till intervallet 3,75 – 4,5 procent. 

Räntan på bankinsättningar i ECB – den viktigaste styrräntan – höjs till 3,75 procent vilket är den högsta nivån sedan år 2000.

”Inflationstakten fortsätter att avta men väntas vara fortsatt för hög allt för länge” skriver ECB i sitt pressmeddelande.

Frågetecken i september

Räntehöjningen var helt väntad och det som finansmarknaderna nu fokuserar på är vad ECB-chefen Christine Lagarde säger om utvecklingen framöver.

– De ekonomiska utsikterna har försämrats och ekonomin väntas förbli svag på kort sikt, sade hon på en presskonferens i Frankfurt efter räntebeskedet.

Några tydliga signaler om det kommer ytterligare en räntehöjning i september lämnade hon inte:

– Det kan bli en höjning, det kan bli en paus, sade Lagarde men uteslöt dock en sänkning.

Stärkt euro

Inför beskedet hade euron stärkts något mot dollarn och aktiekurserna stigit på flertalet börser. Ungefär likadant såg det ut efteråt.

I onsdags höjde även den amerikanska centralbanken Fed styrräntan med en kvarts procentenhet till intervallet 5,25-5,5 procent, den högsta på 22 år. Signalen som gavs var att inflationstakten avtar men att kampen är långt i från över. Ändå tycks många hoppas att åtstramningstiderna närmar sig slutet i USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.