• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Räntebesked i USA och euroområdet – så påverkas du

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kommer räntebesked från både från Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s motsvarighet Federal Reserve. Men hur påverkar detSverige?

– Alla som är en del av den vanliga ekonomin påverkas av vad som sker där, även om man inte har lån, säger Amanda Sundström, ränte- och valutastrateg på banken SEB.

Amanda Sundström beskriver att Sverige är en liten öppen ekonomi som är starkt beroende av omvärlden. Speciellt viktiga är länderna med euro som valuta eftersom de är våra största handelspartners.

– Det är snarlika faktorer som driver inflationen i euroområdet. Man kan titta dit och se tecken på att inflationen kommer att gå ner även här i Sverige.

Men det finns även skäl att hålla koll på amerikansk ekonomi.

– Det som händer i USA är viktigt för hela världen, säger hon.

Högre räntor utomlands försvagar kronan

Precis som i Sverige försöker centralbanker i USA och euroområdet få ner inflationen genom att höja räntan. Det får konsekvenser för svenska konsumenter och företag, eftersom högre räntor utomlands gör att den svenska kronan försvagas.

– Pengar flödar till regioner där räntan är högre, säger Handelsbankens prognoschef Johan Löf.

Amanda Sundström förklarar att ett skäl till att kronan är så svag är att Sverige har haft lägre ränta än många andra länder.

– När räntan är högre i USA blir det mer attraktivt att placera sina pengar där vilket gör att fler vill växla till sig dollar. Det leder till att dollarn blir starkare mot kronan, säger hon.

Enligt Johan Löf kan Riksbanken därmed vilja ”kontra” en höjning från ECB eller Federal Reserve med att själv höja räntan.

Men det finns också motsatta effekter.

– Ansträngningar från ECB och Federal Reserve att få ner inflationen hjälper Riksbanken, eftersom en hel del av inflationen är global och hänger i hop med prissättning i stora multinationella företag, säger han.

Ekonomer eniga om veckans besked

Framförallt blir effekterna stora om en centralbank överraskar. De flesta ekonomer tror att Federal Reserve och ECB höjer sina räntor på onsdag respektive torsdag, så även Johan Löf och Amanda Sundström.

– Vår bild är att den höga räntenivån kommer att ligga kvar in på nästa år, säger Johan Löf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.