Foto: TT

Pensionsmyndighetens expert svarar: Så påverkas du av Allra-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats för den största skandalen sedan premiepensionssystemet infördes för snart 20 år sedan, men hur påverkar skandalen kring Allra de framtida pensionerna? SVT Nyheter har frågat Pensionsmyndighetens expert Monica Zettervall.

Hur påverkar skandalen PPM-spararna?

– Den påverkar bara de som aktiv valt att placera sin premiepension i Allras fonder. För övriga sparare betyder det ingenting alls. Dessutom är premiepensionen bara en liten del av den framtida pensionen. Hur stor del av den totala pensionen beror på när man är född, hur mycket man tjänar och om man har tjänstepension eller inte. För de som redan är – eller snart blir – pensionärer är PPM bara en bråkdel av pensionen. För framtidens pensionärer är det svårt att veta, för en medelinkomsttagare med tjänstepension kan det handla om cirka 15-20 procent av den totala pensionen. Premiepensionens värdeutveckling påverkas av vilken risk du tar, aktier eller räntor, samt vad du betalar i fondavgift.

Hur påverkar skandalen spararna i Allra?

– Det vet man inte just nu. Allras fyra PPM-fonder omfattar 102.000 sparare och har i dagsläget ungefär 16 miljarder kronor i förvaltat kapital. Efter att fonderna köpstoppades har många sparare redan flyttat sina pengar till andra fonder. Nu ska fonderna avvecklas och pengarna betalas tillbaka till spararna som sedan kan välja var de ska placeras. Men värdet vet man inte förrän innehållet i fonderna är sålt.

Vad händer om man som Allra-sparare inte gör någonting?

– Då hamnar ens PPM-pengar i sjunde AP-fonden, den så kallade Såfan (Statens årskullsförvaltningsalternativ). Där placeras pengarna på olika sätt utifrån hur lång tid det är kvar innan personen ska gå i pension. På senare år har värdet på Såfans innehav ökat och avkastningen har varit bättre än många andra fondalternativ. Inte minst jämfört med Allra, vars fonder haft relativt dålig värdetillväxt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.