Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år väntas de största vinsterna någonsin som uppmätts för svenska börsspararna. Foto: Henrik Montgomery, TT/SVT

Experten: Svenska folkets vinster högsta på 14 år

Publicerad

Börslyckan skiner i år på de svenskar som har pengar på börsen, både de som investerar i aktier och sparar i fonder. I år väntas de största vinsterna någonsin som uppmätts. Även vinster från bostadsförsäljningar väntas bli höga – och sammantaget genererar det skatteintäkter till staten.

I och med att både börsen gått oväntat bra efter pandemin, och bostadspriserna ökat kraftigt väntas de samlade kapitalvinsterna nu bli de högsta på 14 år. Enligt Ekonomistyrningsverket som gjort prognosen hade man inte väntat sig en så stor ökning redan i år.

– Vi hade inte räknat med att det skulle gå så snabbt, det är ganska oväntat. Efter finanskrisen 2008-2009 så tog det betydligt längre tid tills man kom upp i så här höga nivåer. Framförallt så var vi kanske överraskade att bostadspriserna skulle fortsätta öka så mycket med tanke på det kraftiga fallet i BNP som vi haft, säger Ann-Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på Ekonomistyrningsverket.

– Även om vi ser en ganska tydlig uppgång igen så hade vi inte förväntat oss det från en början. Så vi, tillsammans med andra prognosmakare, är nog ganska överraskade att det redan nu kommer upp till så pass hög nivå som vi beräknar att det kommer ligga på i år.

Inkomster till staten

Och förutom att många svenskar gjort vinster så kommer det även bidra till att staten får ett extra stort tillskott i statskassan. 

– Vi räknar ändå att skatteintäkterna kommer öka med 30 miljarder kronor i år. Jämfört med 2019, innan pandemin, så är det en ökning med 20 miljarder kronor. Men sett till de totala skatteintäkterna så är det en ganska liten del, säger Ann-Sofie Öberg.

Ekonomistyrningsverket tror inte att de här siffrorna kommer hålla i sig. Men för dem som gjort debut på börsen under pandemiåret kan börsuppgången ha gett mersmak. 

– Nu när det går bra så är det alltid kul att hålla på med det. Men sen vid nedgångar så kanske man tröttnar lite. Men vi har ju ett aktieintresse så det lär ju fortsätta, säger aktiespararen Lage Hultman.

– Jag tror att det bara kommer växa nu. Det är ju många plattformar, instagrammare och sånt, som håller på, så det känns som att det växer, säger Lages bror Folke Hultman som också gjort vinster på börsen i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.