Den som inte skattar på sina vinster riskerar skattetillägg och kan även åtalas för skattebrott, vilket kan ge fängelse. Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket, Henrik Montgomery/TT

Få skattar på kryptotillgångar – stort mörkertal

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor, men få har skattat för vinstpengarna. Skatteverket menar att det finns ett stort mörkertal och regeringen vill nu reglera kryptotillgångar hårdare.

De senaste veckorna har det varit turbulent på marknaden för kryptovalutor och många har rasat kraftigt i pris, men räknar man ett år tillbaka så har priserna ändå stigit flera hundra procent för flera kryptovalutor.

Det går att köpa bitcoin och andra kryptovalutor direkt via sajter som Safello, btcx och Trijo eller indirekt via certifikat som följer kursen på olika kryptovalutor via nätbanker som Avanza och Nordnet.

Exakt hur många svenskar som handlar med krypto är svårt att slå fast, men Goobit (företaget som står bakom plattformen btcx) uppger sig ha ungefär 200 000 kunder, varav nästan alla är svenskar.

Samtidigt har få skattat på sina kryptovalutavinster.

– Vi ser att omkring 3 000 personer har deklarerat och det borde vara mångdubbelt fler, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Riskerar skattetillägg och fängelse

Den som inte skattar på sina vinster riskerar skattetillägg och kan även åtalas för skattebrott, vilket kan ge fängelse.

USA:s finansdepartement föreslog nyligen skärpt bevakning av kryptomarknaden och att varje transaktion över 10 000 dollar ska rapporteras till skattemyndigheten.

Och även i Sverige kan krypto komma att regleras hårdare framöver.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) säger till SVT att hon känner en stor oro för att många inte skattar för sina inkomster. Hon ser också stora risker med kortsiktig spekulation i kryptovalutor och vill se fler regleringar framöver.

– Vi kommer behöver göra mer för att reglera kryptotillgångarna, säger hon, men kan idag inte specificera vilken typ av regleringar som kan komma.

Den som har gjort en vinst på kryptovalutor betalar 30 procent i skatt på vinsten. Förluster är avdragsgilla till 70 procent.

Alla som sålt, bytt eller betalat med kryptovaluta ska redovisa detta till Skatteverket i samband med deklarationen.

Om du har förlorat kontrollen över kryptotillgångar så har du inte rätt till förlustavdrag. Till exempel om du har tappat lösenordet till en virtuell plånbok eller drabbats av en hackerattack mot handelsplatsen.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.