Anti Brexit-demonstranter vid parlamentet i London. Utlöses nästa kris när Storbritannien lämnar EU nästa år? Foto: AFP/ Tolga Akmen

Fem hot mot världsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan slog finanskrisen plötsligt undan benen på världsekonomin när finansmarknaderna frös till is. Men vilka är de största riskerna i dag?

Sverige 2018 befinner sig i högkonjunktur. Men ingen vet när nästa kris kommer.

Vår ekonomi är liten, öppen och exportberoende. Därför skulle en kris i världsekonomin drabba svensk ekonomi hårt. Här är fem hot som kan skada både den globala ekonomin och Sverige:

1. Handelskrig

USA:s president Donald Trump går i en alltmer nationalistisk och protektionistisk riktning. USA hotar både Europa och Kina med tullar och det finns risk för handelskrig vilket kan slå mot världsekonomin. En liten öppen ekonomi som Sverige med många exportföretag kan påverkas mycket av minskad handel.

2. Krisande tillväxtmarknader

I Turkiet och Argentina är det kris i ekonomin. Även andra tillväxtmarknader som Indonesien och Sydafrika har problem med valutor som rasar. Risken är att problemen sprider sig till fler tillväxtmarknader vilket skulle kunna tynga hela världsekonomin.

3. Italienskt kaos

Främlingsfientliga Lega har bildat regering tillsammans med populistiska Femstjärnerörelsen. Många är oroliga för en orealistisk ekonomisk politik i kombination med hög statsskuld, något som skulle driva upp räntor. Analytiker har varnat för att italienskt kaos kan leda till en ny eurokris. Den senaste tiden har oron för en politisk kris i Italien minskat något, men landet har fortfarande problem med en stor statsskuld.

4. Brexit

Det råder fortfarande stor osäkerhet kring vad som händer när Storbritannien ska lämna EU nästa år. Ännu finns inget klart avtal och de ekonomiska marknaderna avskyr osäkerhet.

5. ”Det okända”

Militära konflikter, Kinas dolda skuldberg och klimatförändringar är andra hot mot världsekonomin som nämns bland experter.

Eller kommer det vara något okänt, som inte många har tänkt på i dag, som skapar problem och sätter igång nästa globala lågkonjunktur?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.