KK-stiftelsens VD Madeleine Sandström festade upp forskningspengar. Foto: Foto: KK-stiftelsen / Anette Andersson

Festade upp forskningspengar

Uppdaterad
Publicerad

När den statliga KK-stiftelsens VD Madelene Sandström fyllde år bjöds på fest i november i fjol – för pengar avsedda att stödja forskning. 103 745 kronor gick kalaset loss på, skriver Metro.

Enligt Skatteverket ska fester i samband med 50-årsdagar betraktas som privata levnadsomkostnader, och i regel godkänns inte avdrag för dylika arrangemang.

KK-stiftelsen säger att det inte rörde sig om någon privat fest, utan att man såg det som ett bra sätt att träffa viktiga personer på.

Totalt kom cirka 150 personer på tillställningen. Efter artikeln i Metro skriver stiftelsen på sin hemsida att de helt öppet redovisat festen i sin bokföring.

Kent Persson (V): Omoraliskt

Vänsterpartiets näringspolitiske talesman Kent Persson är ändå kritisk.

– Naturligtvis är det viktigt att stimulera personalen men den formen det sker i nu känns faktiskt väldigt omoralisk, säger han till tidningen.

Händelsen är bara en i en rad skandaler där skattepengar använts på tvivelaktigt sätt senaste tiden. Under sommaren har bland annat Tillväxtverket och Centerpartiets ledare Annie Lööf varit i blåsväder.

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling delar årligen ut 375 miljoner kronor till forskning på landets högskolor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.