Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansinspektionen ska granska fenomenet ”aktiva” aktiefonder. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Finansinspektionen granskar dolda indexfonder

Publicerad

SVT:s granskning av fondbranschen har visat att många fonder är dyra och dåliga. Nu kan SVT avslöja att flera av Sveriges mer populära fonder marknadsförs som så kallade ”aktiva” aktiefonder – trots att nyckeltal tyder på att de kan vara passiva så kallade indexfonder. Under våren granskar Finansinspektionen fenomenet.

En aktiv fond betyder att förvaltarna regelbundet köper och säljer aktier i fonden för att försöka överträffa börsindex, det vill säga börsens genomsnittliga utveckling.

För fondbolagen är det lönsammare att sälja aktiva fonder eftersom de är dyrare än billiga indexfonder som utifrån ett dataprogram följer börsen automatiskt.

SVT:s granskning visar att flera av Sveriges största aktiefonder som marknadsförs som aktiva, egentligen verkar vara passiva indexfonder. Sådana kallas dolda indexfonder.

Nyckeltal kan vara avslöjande

En av aktiefond som marknadsförs som aktiv, samtidigt som två nyckeltal indikerar att den kan vara en passiv indexfond, är fondbolaget AMF:s Aktiefond Sverige.

Det ena, aktiv risk, mäter hur mycket fondens avkastning avviker från index. En siffra under tre indikerar att det kan vara en indexfond. AMF:s fond låg förra året på knappt två.

Det andra talet, active share, mäter hur stor del av fondens aktieinnehav avviker från de aktier som finns i index. En active share under 60 procent indikerar en indexfond. AMF:s fond ligger på drygt 40 procent.

Per Wiklund, administrativ chef på AMF Fonder, anser inte att man enbart kan se på de två nyckeltalen.

– Man ska sätta det i relation till avgiften. På så sätt tycker jag det är en väldigt sund aktiv portfölj, med goda förutsättningar att slå sitt jämförelseindex. Om man har en ännu lägre active share och en högre avgift då ställs orimliga krav på den lilla aktiva delen. Det är ett samspel med avgiften, säger han.

FI har inlett granskning

I AMF Aktiefond Sverige är avgiften 0,4 procent. Det är betydligt lägre än genomsnittet för svenska aktiefonder. Dock finns det indexfonder som är ännu billigare.

Finansinspektionen har inlett en granskning av problemet med dolda indexfonder. Analysen och en tillsynsrapport väntas vara klar efter sommaren.

– Vår analys är att det blivit bättre. Men det finns fortfarande vissa fonder som kan vara dolda indexfonder. Vi kommer göra viss tillsynsaktivitet under våren, säger Catrin Hådén, biträdande avdelningschef på myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer