Finansinspektionens med generaldirektör Erik Thedéen i spetsen kan nu bli granskad av EU:s bankmyndighet EBA för sin hantering av den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, TT arkiv

Finansinspektionen riskerar att granskas av EU

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen är just nu under EU-kommissionens lupp. Det handlar om den svenska myndigheten har skött kontrollen av Swedbank och den misstänkta penningtvätten i Baltikum enligt EU:s lagar eller inte. Nu riskerar Finansinspektionen att utsättas för en formell granskning av EU:s bankmyndighet.

– Vi följer frågan nära, säger Melanie Voin på EU-Kommissionen i Bryssel, till Sveriges Television.

För att den europeiska bankmyndigheten EBA, European Banking Authority, ska starta en formell undersökning av ett lands tillsynsmyndighet så måste frågan väckas av antingen EU-kommissionen eller ett medlemsland i unionen.

Estnisk och dansk utredning

En sådan formell undersökning inledde EBA 18:e februari i år av de myndigheter som granskade Danske Bank. Den danska banken anklagas för en gigantisk penningtvätt i den estniska verksamheten.

EBA undersöker nu om de de statliga granskarna, den danska respektive den estniska finansinspektionen, har brutit mot unionens lagar. Den granskningen påbörjades efter en uppmaning från EU-Kommissionen.

EU Kommissionen håller alltså ögonen på händelseutvecklingen i Swedbank och Finansinspektionens roll.

FI: ”Välkomnar alla initiativ”

Finansinspektionen har gett SVT det här skriftliga svaret:

”FI liksom andra tillsynsmyndigheter granskas regelbundet av bland andra EBA, IMF och FATF. För övrigt välkomnar FI alla initiativ som kan stärka arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism.”

”As in other cases the Commission is following closely this case and is aware of the ongoing investigation by the Swedish authorities. The fight against money laundering and terrorist financing is an important priority of the Commission and it stands ready to take the necessary measures as appropriate.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.