Finansinspektionen varnar för fonder med höga avgifter

Publicerad

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen varnar nu fondsparare för aktiefonder med höga avgifter. Höga fondavgifter bidrar till att många aktiefonder presterar sämre än billiga indexfonder.

– Man ska inte acceptera höga avgifter om det inte är väldigt, väldigt starka skäl för det, säger Erik Thedéen.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har ett råd till alla fondkunder. Han hänvisar till att de flesta fonder över tid rör sig mot genomsnittet, det vill säga index, och att avgiften är den viktigaste faktorn.

– Jag tycker det allra bästa rådet för de allra flesta kunder är mycket enkla produkter till mycket låga avgifter. Men typiskt sett har branschen en tendens att gå i andra riktningen. De går mot mer komplexa produkter, de går mot mer dyra produkter. För det är här de tjänar pengar, säger Erik Thedéen.

”Inte så mycket kvar”

Erik Thedéen påminner om att forskning visar att ”oerhört få fonder” tjänar pengar åt sina sparare på så kallad aktiv förvaltning där fondbolagets förvaltare mot en högre avgift försöker slå genomsnittet av aktiemarknaden.

– Därför är den starka rekommendationen till småsparare att välja enkla indexfonder, helt enkelt för att det inte går att leda i bevis att man kan tjäna pengar på aktiv förvaltning i de allra flesta fall, säger Erik Thedéen.

Finansinspektionens generaldirektör påpekar att det i dag är ännu viktigare än för tio år sedan att satsa på låga avgifter. Anledningen är att de så kallade realräntorna nu är så låga.

– Den förväntade avkastningen på en aktieportfölj över lång tid är nu på kanske två, tre, fyra procent och två procent i avgift, ja då är det inte så mycket kvar, säger han.

”Inte acceptera höga avgifter”

Enligt fondförsäkringsbolaget AMF:s årliga avgiftsrapport låg den genomsnittliga avgiften för aktiefonder under 2019 på 1,55 procent.

Skillnaden för fondsparare mellan de dyraste och billigaste aktiefonderna är stor. I dag finns ett drygt 50-tal aktiefonder som har en avgift på över 3 procent. Ett tiotal fonder har avgifter på över fem procent inklusive resultatbaserad avgift. Bland de billigaste aktiefonderna finns ett 30-tal som alla kostar under 0,3 procent i avgift. De flesta av dem är så kallade indexfonder.

– Jag vill inskärpa det argumentet att man inte ska acceptera höga avgifter om det inte är väldigt, väldigt starka skäl för det. Men det är svårt att finna det i normala fall, säger Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.