– Det är varken regeringens skuld eller förtjänst att ett företag som Nordea bestämt sig för att flytta, utan ett mycket bredare ställningstagande, säger Per Bolund (MP). Foto: TT

Finansmarknadsministern om Nordeas flytt: ”Varken regeringens skuld eller förtjänst”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beklagar att Nordea väljer att flytta sitt huvudkontor till Finland. Samtidigt kommer det inte som någon överraskning.

– Det var ju väntat i och med att styrelsen kommit med förslaget och man får anta att de hade förankrat det bland ägarna, säger han.

Planerna på att flytta sitt huvudkontor till finska Helsingfors offentliggjordes av Nordea i september förra året. Den finländska försäkringskoncernen Sampo är en drivande faktor i flytten, då dess vd Björn Wahlroos också är styrelseordförande i Nordea.

Tittar på medlemskap

Skälet som man anger är att Sverige, till skillnad från Finland, inte är med i den europeiska bankunionen. Kritik har vädrats om att det skadar bilden av Sverige om Nordea väljer att flytta utomlands. Nu tittar regeringen på ett eventuellt medlemskap i bankunionen, enligt Per Bolund.

– Vi håller på att utreda om det är en fördel eller nackdel för Sverige att vara med i bankunionen. Den gemensamma insättningsgarantin håller fortfarande på att förhandlas, men det kan bli möjligt att fatta ett beslut redan 2019, säger finansmarknadsministern.

”Ett bredare ställningstagande”

Han säger också att det inte beror på de höjda resolutionsavgifterna som bankerna betalar från och med i år.

– Det är varken regeringens skuld eller förtjänst att ett företag som Nordea bestämt sig för att flytta, utan ett mycket bredare ställningstagande. Vi tycker att förutsättningarna för att bedriva bankverksamhet i Sverige och vi har vinstrika banker, säger Per Bolund.

Hur ställer du dig till att arbetstillfällen kommer att försvinna?

– Man ska inte överdramatisera beslutet, Nordea har själva sagt att det kan röra sig om ett hundratal tjänster. Det är här i Sverige de flesta kunderna finns och Sverige är också en marknad med snabb teknisk utveckling. Jag är säker på att Nordea kommer vilja ha en stor verksamhet i Sverige även fortsättningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.