Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ligger så många bostäder ute till försäljning? När ska man köpa – och när ska man sälja? Hör Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Christine Ohlsson/TT

Fler försäljningar men fallande bostadspriser i januari

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder sjönk under januari, enligt Svensk Mäklarstatistik. Samtidigt ökar antalet försäljningar.

Mäklarna anar en ljusning på bostadsmarknaden – men statligt ägda banken SBAB håller inte med.

Under årets första månad minskade priserna på bostadsrätter och villor med 0,8 respektive 0,6 procent i riket som helhet, enligt statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt ökar försäljningarna. Under januari såldes 10 300 bostäder, vilket är 7 procent fler än januari förra året. Av dessa var 7 400 bostadsrätter och 2 900 villor, en uppgång med 6 samt 13 procent.

Mäklarsamfundet: Skäl till optimism

Trots fallande bostadspriser finns det ändå skäl till optimism på bostadsmarknaden, enligt Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

– Nu väntar med stor sannolikhet räntesänkningar, spekulanterna börjar komma tillbaka till visningarna och majoriteten av mäklarna tror på oförändrade priser under årets första kvartal.

Erik Wikander, vice VD för Svensk Fastighetsförmedling, anser att vi är inne i ett trendbrott.

– För första gången på länge görs nu fler bostadsrättsaffärer än motsvarade period året innan. På villasidan såg vi den effekten redan under det fjärde kvartalet, säger han till TT.

SBAB: Inget trendbrott ännu

Men på SBAB motsätter man sig bilden av ett trendbrott. Samma dag som mäklarstatistiken offentliggjordes publicerade SBAB ett pressmeddelande men rubriken ”Ingen tjällossning än på bostadsmarknaden”.

Temperaturen på bostadsmarknaden är fortfarande låg, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Vi har ett väldigt stort utbud av lägenheter just nu och vi ser heller inte någon ljusning i hur snabbt det går att få sin bostad såld. Där ser vi faktiskt att det tar längre och längre tid.

Riksbankens prognos om att styrräntan kommer sänkas innan sommaren är en ljusning men det finns andra faktorer som kommer dämpa effekten, enligt Boije.

– En negativ faktor som jag tror vi underskattat är att många bostadsrättsföreningar fortfarande måste höja sina avgifter.

Vad tror SBAB om bostadspriserna?

– Bostadspriserna kommer stå och trampa lite här nu, det kan till och med gå ned lite under tidig vår, men sett till helåret 2024 tror vi på en uppgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.