Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få svar på tre frågor om bostadsmarknaden – är det verkligen fördelaktigt att köpa nu? Och hur ska men egentligen tänka som säljare – när det är fördel för köparna? Foto: Christine Ohlsson/TT

Bostadsexperter: Stark köpmarknad nu – då kan det vända

Publicerad

Som köpare innebär den tröga bostadsmarknaden en rad fördelar. Men om räntorna sänks kan det återigen bli huggsexa om bostäderna.

– Just nu har köparna mycket att välja på och kan ta gott om tid på sig, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under det kommande året väntas köpkraften att öka till följd av räntesänkningar som enligt flera experter kommer innan sommaren.

Fram till dess är det köparens marknad som råder, menar de experter som SVT pratat med. Det på grund av det breda utbudet av bostäder som ligger ute och att priserna har gått ned.

Bostadsmarknad

– Det har varit stor osäkerhet gällande bland annat räntor och elpriser, vilket lett till att försäljningsprocesserna saktat in, säger Marcus Svanberg.

”Största privatekonomiska beslutet i ditt liv”

Även Claudia Claudia Wörmann, boendeekonom vid Schibsted-ägda Hypoteket, ser stora fördelar för köpare just nu.

– Att köpa bostad kan innebära det största privatekonomiska beslutet i ditt liv. När marknaden går snabbt måste du också avgöra snabbt. Nu har du tid att tänka efter, säger hon.

Marknaden kan vända vid möjlig räntesänkning

Men om försäljningarna börjar ta fart igen vid en möjlig räntesänkning kan marknaden vända och det kan då bli en fördel för säljarna igen.

Det kan dock ta tid innan bostadsmarknaden återhämtar sig till de tidigare toppnivåerna från 2022 tror Marcus Svanberg.

– Det kommer säkert att återgå till de prisnivåerna någon gång. Men vi vet inte hur fort det kommer gå. Personligen tror jag att det kommer att ta ett par år.

– Om man ska sälja tycker jag absolut att man kan prova. I dag finns också möjligheten att annonsera den som ”snart till salu” för att testa marknaden. Men det gäller att ha rimliga förväntningar, säger Claudia Wörmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet