Foto: Scanpix

Fler svenskar använder rut–avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna köper allt mer städhjälp och andra hushållsnära tjänster med hjälp av rut–avdraget. Köpen av byggtjänster däremot har planat ut, visar ny statistik från Skatteverket.

Antalet köpare av så kallade hushållsnära tjänster ökade med 75.000 personer jämfört med 2011, vilket motsvarar 18 procent, till ungefär en halv miljon människor.

– Ökningen har de senaste åren legat kring 20-25 procent och den mattades inte av under 2012, säger Pia Blank Thörnroos, expert på Skatteverket.
 

”Fler köper för lite mer”

Dessutom gjorde svenskarna av med mer pengar på städhjälp än tidigare. I snitt omkring 4.500 kronor per person i fjol jämfört med 4.200 kronor under 2011.

– Fler personer köper för lite mer pengar. Det skulle kunna innebära att det är fler som börjat med regelbunden hemstädning, säger Pia Blank Thörnroos.

Också köp av bygg– och renoveringshjälp ökade men ökningen var i år beskedliga fyra procent. Men då är det å andra sidan en miljon svenskar som använder sig av rot–avdraget.

De köpte i fjol byggtjänster för i snitt 14.860 kronor mot 14.670 kronor under 2011.

Mest i Stockholm

Det är i storstadsområdena – med Stockholm som klar ledare – som både rut och rot används allra mest.

Av de 17 miljarder som Skatteverket betalat ut för rot– och rut–avdrag har en fjärdedel betalats ut i Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer